Predsjednik HSS-a, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamtićč

Nedavno ste kazali da HNS ima spremna još dva prijedloga kada je u pitanju Izborni zakon. Koji su to prijedlozi?

"Najmanje dva. Imamo sada trenutno spremna tri. Za nas u obzir dolazi samo cijeli paket. Grad Mostar, domovi naroda i član Predsjedništva BiH. Parcijalno nema razgovaranja i pregovaranja. Za stranke HNS-a isključivo dolazi u pitanje rješavanje cijelog paketa. Za stranke HNS-a je prihvatljiv svaki prijedlog, nebitno od koga dolazi, SDA, SDP ili međunarodne zajednice, koji regulira legitimno predstavljanje naroda u domovima naroda, izbor člana Predsjedništva na način da on dobije dominantan broj glasova svoga naroda".

Šta kažete na kritike da dvije izborne jedinice imaju namjeru podijeliti državu?

"BiH će podijeliti ukoliko ne dođemo do izmjena Izbornog zakona. Kad bi međunarodna zajednica lobirala snažno za Izborni zakon kao što su lobirali za akcize, mi bi do sada imali rješenje, da se ne lažemo, kilavo su oni to. To je ono u stilu gospodina Inzka, kada izrazi samo zabrinutost, ne onu duboku, već samo zabirnutost".

"Ne tangira me to previše. Mi moramo iznaći rješenje inače ova zemlja neće postojati. To će biti podjela BiH, konačna podjela. Ostaje nam manje od mjesec dana, u travnju se raspisuju izbori. 7. travnja se raspisuju izbori, nakon toga nema više izmjena Izbornog zakona. Do 7. travnja ukoliko ne budemo imali u Parlamentu usvojen Izborni zakon, ova zemlja je završila egzistenciju na ovaj način. Slijedi agonija, kompletna blokada zakonodavne vlasti, više neće ko imati usvojiti izmjene Izbornog zakona", naveo je Karamatić.