Zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni ustvrdio je u ponedjeljak da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uništio budućnost Rusije radi vlastite ambicije.

U objavi na društvenim medijima pred prvu godišnjicu invazije na Ukrajinu 24. veljače, Navaljni je ocijenio da je Rusija "pala na dno" i da će se oporaviti tek kada sruši "Putinovu diktaturu" i Moskva počne isplaćivati "reparacije" Kijevu za nanesenu štetu.

"Ubijeni su deseci tisuća nedužnih Ukrajinaca, a još milijuni pogođeni su boli i patnjom. Počinjeni su ratni zločini", objavio je Navaljni na svojem profilu na Twitteru koji održavaju njegovi suradnici, pozivajući na međunarodnu istragu optužbi za ratne zločine, javlja Hina.

Navaljni (46) služi kaznu od 11 i pol godina zatvora u Rusiji zbog optužbi za prijevaru što smatra političkom odmazdom za svoj protuvladin aktivizam.

Navaljni istupa protiv Putina i iz zatvora.

Ovaj mjesec objavio je da je prebačen u stroži režim samice na idućih šest mjesec tijekom kojih ga se ne smije posjećivati.

"Pravi razlozi za ovaj rat su politički i gospodarski problemi u Rusiji, Putinova želja da zadrži vlast pod svaku cijenu i njegova opsesija njegovim povijesnim nasljeđem. Želi ući u povijesti kao 'car osvajač'...", ocijenio je Navaljni u tvitovima u ponedjeljak.

Ustvrdio je da je poraz Rusije na bojišnici "neizbježan" i da će Moskva morati povući postrojbe iz Ukrajine i priznati njezine granice iz 1991. godine nakon pada Sovjetskog Saveza. To bi uključivalo anketirani Krim, premda ga Navaljni u postu izravno ne spominje.

Navaljni je istaknuo da Rusija duguje Ukrajini reparacije, sugerirajući da bi mogle biti isplaćene u obliku energenata.

Kritizirao je Putina što je "uništio" budućnost Rusije "samo kako bi zemlja bila veća na karti".

"Pali smo na dno", rekao je. "Moramo srušiti Putinov režim i njegovu diktaturu", zaključio je Navaljni.