Početkom lipnja ove godine održana je svečana ceremonija na kojoj je veleposlanik Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Roman Hloben uručio donatorski ček od 20.000 eura ministru obrane naše zemlje Zukanu Helezu. Najveći dio ovih sredstava bit će usmjeren na Bataljonsku grupu lake pješadije, koja broji oko 840 pripadnika, prenose Nezavisne.

Uručenjem ovog donatorskog čeka započela je realizacija NATO paketa podrške, vrijednog više od 50 milijuna eura, namijenjenog jačanju obrambenih kapaciteta BiH.

Podrška NATO-a

Podsjetimo, lideri zemalja članica NATO-a su na summitu Alijanse, održanom u Madridu u lipnju prošle godine, donijeli odluku o pružanju podrške zemljama partnerima, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

"Stožer NATO-a Bruxelles obavijestio je da je Odbor za partnerstvo i kooperativnu sigurnost NATO-a donio odluku i odobrio prvi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH, te pozvao zemlje članice da se uključe u njegovu realizaciju, kako kroz NATO DCBI, tako i na bilateralnoj osnovi. Ukupan okviran proračuna za donaciju za Bosnu i Hercegovinu se kreće od 40 do 53 milijuna eura, od čega za Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH otpada 25-35 milijuna eura namijenjenih za nabavku neborbenih materijalno-tehničkih sredstava. Finalna specifikacija odobrenih sredstava i njihova okvirna cijena se očekuju da bude dostavljene od strane NATO-a u narednom razdoblju. Trenutno su u tijeku aktivnosti pripreme za realizaciju sastanka sa predstavnicima Stožera NATO-a Bruxelles po programu NATO DCBI, koji treba da bude realiziran početkom srpnja ove godine i koji će dati okvirne smjernice koja sredstva će biti na raspolaganju Oružanim snagama BiH, način i dinamiku dodjele", kazali su iz Ministarstva za "Oslobođenje".

Glasnogovornica NATO saveza Oana Lungesku podsjetila je kako su se NATO saveznici usuglasili prošlog veljače da pomognu Bosni i Hercegovini da poboljša svoju otpornost kroz paket za izgradnju obrambenih kapaciteta.

Veliki značaj

"Paket obuhvaća 12 oblasti podrške Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu obrane, u rasponu cyber obrane do zračno-medicinske evakuacije. U koordinaciji sa institucijama Bosne i Hercegovine, NATO stožeri rade na razvijanju specifičnih projekata unutar svakog područja podrške. Ove projekte će financirati NATO saveznici i partneri. Nekoliko zemalja je već izdvojilo sredstva, a ona će biti dodijeljena projektima, kako oni budu razvijani. Procjene troškova će se razvijati kako se i projekti razvijaju", kazala je za "Oslobođenje" Lungeskuova.

Iz Ministarstva obrane BiH naglašavaju da podrška NATO-a Oružanim snagama naše zemlje ima veliki značaj.

"To je ujedno i potvrda da Bosna i Hercegovina ima snažnu podršku na svom putu prema EU i drugim integracijama. Oružane snage Bosne i Hercegovine prijemom ove vrste pomoći jačaju svoje kapacitete i ispunjavaju zakonom propisane obaveze u smislu pružanja pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih nepogoda i drugih katastrofa, ali i pokazuju svoju opredijeljenost za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo na Balkanu, nego stvaranjem uvjeta za kvalitetnu obuku i uključivanje pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovne misije po pozivu zemalja saveznika", ističu iz Ministarstva.