Četverodnevna terenska vježba NATO-a kod Tuzle koja je završila u petak pokazala je spremnost timova iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da sudjeluju u najsloženijim operacijama spašavanja od elementarnih nepogoda, ocijenio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"BiH je ostvarila dva velika cilja, da možemo uspješno koordinirati i surađivati između različitih službi zaštite i spašavanja, a pokazali smo i da imamo kapacitete te da smo spremni u suradnji s timovima iz drugih država sudjelovati u spasilačkim akcijama izvan BiH", rekao je ministar sigurnosti.

Euroatlanski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRRC) NATO-a organizirao je višednevnu terensku vježba upravljanja posljedicama kriznih situacija, prenosi Hina.

Ministar Mektić dodao je da je iznimno važna suradnja spasilačkih timova iz više zemalja kako bi odgovorili svim iskušenjima.

"Posebno želimo jačati regionalnu suradnju u slučaju bilo kakvih prirodnih nesreća, jer od brzine reakcije zavisi spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara", dodao je Mektić.

Višednevna vježba uključila je više od 1.200 sudionika iz 35 zemalja.