NATO savez će reagirati na svaki napad na Poljsku ili baltičke zemlje, izjavio jeglavni tajnik  NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom u utorak.

"Kroz prisustvo NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, Rusiji šaljemo vrlo snažan signal: ako dođe do napada na Poljsku ili baltičke zemlje, cijeli će savez odgovoroiti", rekao je Stoltenberg uoči summita NATO-a.

"NATO nema listu neprijatelja, ali će odgovoriti kada postoji potreba", rekao je Stoltenberg grupi novinara, uključujući poljski dnevnik Rzeczpospolita, njemački Suddeutsche Zeitung i španjolsku El Pais, prenosi Reuters.

Britanska novinska agencija podsjeća da su Sjedinjene Države pozvale Tursku da pruži podršku planu NATO-a o obrani Baltika i Poljske. Turska je dosad to odbijala, rekavši da bi NATO trebao dati više podrške Ankari u njenoj borbi protiv kurdske milicije u Siriji.

Stoltenberg je rekao da se ne protivi snažnijem obrambenom stavu u Europskoj uniji, ali rekao je da nema smisla pokušavati zamijeniti NATO.

NATO obilježava 70 godina, a lideri 29 država članica obilježit će taj jubilej danas i sutra u blizini Londona.

Reuters navodi da treba očekivati žestoku raspravu zbog prijetnje Turske da će glasati protiv plana odbrane za Baltik i Poljsku, ukoliko NATO ne prizna kurdsku vojsku YPG kao teroriste, što je malo vjerojatno, s obzirom da je YPG pomogla u porazu samoproglašene Islamske države.

Domaćin samita britanski premijer Boris Johnson, nada se da se američki predsjednik Donald Trump neće osvrnuti na britanske izbore, što bi opozicija mogla da iskoristi, zaključuje Reuters.