Čelnik NATO-a upozorio je Rusiju i Bjelorusiju na prijetnje saveznicima alijanse, nakon što su bjeloruske vlasti prinudno prizemljile putnički avion članice EU Irske, navodeći to u komentarima objavljenim u nedjelju.

-  Mi smo naravno spremni da, u izvanrednoj situaciji, štitimo i branimo svaku saveznicu od te vrste prijetnji koji dolaze iz Minska i Moskve – izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za novine Welt am Sonntag.

- Mi smo budni i pratimo što se dešava u Bjelorusiji veoma pomno - kazao je.

Bjelorusija postaje "sve ovisnija" o Rusiji, dodao je.

Stoltenberg je kazao da je NATO ozbiljno zabrinut tješnjom suradnjom između Moskve i Minska u posljednjim mjesecima.

- U prošlosti smo bili svjedoci da je Rusija teško kršila teritorijalni integritet država kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija – kazao je.

Stoltenberg je naglasio kako ne želi previše spekulirati, navodeći da je NATO "obrambeni savez".

Litvanija, Latvija i Poljska, članice NATO-a, dijele granice s Bjelorusijom.

Bjeloruske vlasti su prije dva tjedna prinudile avion Rynaira na komercijalnom letu između dvije prijestolnice EU, Atene i Viljnusa, da izvanredno sleti u Minsk.

Disidentski novinar  Roman Protaševič i njegova djevojka Sofija Sapega, putnici u avionu, uhićenisu i drže se u pritvoru.

Dok je EU reagirala sankcijama protiv Bjelorusije, ruski predsjednik Vladimir Putin primio je Lukašenka na razgovore i priopćio da će Moskva pomoći Bjelorusiji kreditom od 500 milijuna dolara.

Putin je također izrazio kontinuiranu podršku Lukašenku u njegovoj konfrontaciji sa Zapadom, prenosi dpa.