Ministri obrane NATO-a razmotrit će na dvodnevnom sastanku koji počinje danas kakvi su koraci neophodni da se zaštiti Europa ukoliko bilateralni sporazum o razoružanju između Rusije i Sjedinjenih Država propadne.

Sjedinjene Države i NATO optužuju Rusiju da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), razvojem sistema krstarećih raketa SSC-8.

Sjedinjene Države tvrde da imaju na raspolaganju šest mjeseci da uvjere Moskvu da poštuje sporazum prije nego što trajno propadne. NATO podržava američki stav.

U utorak je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio od Rusije da iskoristi posljednju priliku da zauzme odgovoran stav, naglašavajući da se NATO mora pripremiti za svijet bez INF-a.

Stoltenberg je kazao da NATO ne planira ponavljati ruske akcije.

''Moskva nastavlja razvijati sisteme SCC-8 i opremila je nekoliko bataljona s njima'', izjavio je novinarima čelnik NATO-a.

''Ne namjeravamo razmjestiti nove nuklearne projektile u Europi. Mi, međutim, trebamo osigurati da imamo efikasna sredstva odvraćanja i odbrane'', izjavio je Stoltenberg.

Sporazum INF, koji zabranjuje nuklearne projektile dometa od 500 do 5.500 kilometara, stvorio je temelje za sigurnosnu strukturu Europe nakon što je potpisan 1987. godine.

Ostale teme ministarskog sastanka su vojna ulaganja i  prisutnost NATO-a u Afganistanu.

To je prvi sastanak alijanse na koji je pozvana Makedonija, nakon što je potpisala protokol o pristupanju NATO-u prošloga tjedna, prenosi dpa.