NATO će pojačati svoj angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana, navodi se u dokumentu ove međunarodne organizacije, piše Dnevni avaz.

Sarajevske novine navode kako je skupima međunarodnih stručnjaka, koju su predvodili diplomati Thomas de Maizire i Wess Mitchell, predala strateški dokument ''NATO 2030'' glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

''U njemu se na nekoliko mjesta spominje i Bosna i Hercegovina. Naglašeno je kako bi NATO trebao nastojati pojačati angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana'', prenosi Avaz.

Jedna od preporuka koju su uputili stručnjaci je da NATO-ovu politiku otvorenih vrata treba podržati i oživjeti kao ''jedan od ključnih faktora kako bi se partneri mogli modernizirati, integrirati i pripremiti za eventualno buduće članstvo''.

''NATO bi trebao proširiti svoju pomoć partnerima koji su izjavili da žele da se pridruže Savezu, kako bi pomogli u razvoju alata i reformi koji su potrebni za ispunjavanje kriterija za članstvo, radeći zajedno s političkim, vojnim, civilnim i administrativnim strukturama partnera. Također, NATO bi trebao ostati predan odluci donesenoj u Bukureštu iz 2008. godine u kojoj se navodi važnost podizanja pregovora o članstvu na višu razinu'', navedeno je u dokumentu koji je u četvrtak predstavljen u Bruxellesu.

Povodom toga, neimenovani NATO dužnosnik je za Dnevni avaz izjavio kako Alijansa ima ''dugogodišnje obostrano korisno partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom''.

''Posvećeni smo pružanju podrške Bosni i Hercegovini u provođenju reformi dugi niz godina, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj BiH, ali i zapadnom Balkanu. Pozdravljamo našu kontinuiranu saradnju na reformi bh. oružanih snaga i struktura. Također pozdravljamo doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući misiju u Afganistanu'', rečeno je iz NATO-a.

Osim članstva u EU, jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH je pristupanje NATO savezu. Drugi korak pristupanja je učešće u Akcionom planu za članstvo (MAP), u kojem se trenutno BiH nalazi.

''Projekt ''NATO 2030'' se nastavlja, a glavni tajnik će nastavit savjetovanje sa saveznicima i kontaktirati parlamentarce, civilno društvo, privatni sektor i mlade lidere. Nakon toga će pripremiti svoje prijedloge za savezničke vođe. Njegove preporuke će dati dodatne informacije u kojem smjeru vođe Sjeveroatlantskog saveza trebaju odlučivati kada se sastanu sljedeće godine'', naveo je Avazov sugovornik iz NATO saveza.