Investicijska banka Goldman Sachs poslala je danas investitorima informaciju u kojoj stoji kako je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman u Europi upotrijebiti taktičko nuklearno naoružanje da zaustavi bilo kakvo širenje NATO-a.

"Nuklearno oružje nije isključeno", rekao je u razgovoru s analitičarima Goldman Sachsa bivši šef ureda CIA-e za regiju središnje Euroazije Robert Dannenberg. On sada vodi ured globalne sigurnosti za Goldman Sachs, a svoju procjenu iznio je kada su ga burzovni analitičari te moćne financijske institucije pitali što misli o trenutnoj vojnoj politici Moskve.

"Putinova artikulacija doktrine nuklearnog naoružanja prilično je različita od svega što smo čuli u nedavnoj povijesti. On je prošlog prosinca potpisao reviziju ruske nuklearne doktrine, što omogućava korištenje regionalnog taktičkog nuklearnog naoružanja u Europi i upravo je najavio odluku proširenja nuklearnog arsenala Rusije. Sudjelovao sam u forumu s nizom vrlo visokih umirovljenih ruskih vojnih obavještajnih časnika, koji su nam rekli da nuklearno oružje nije isključeno i da je njihovu poruku odobrio izravno Putin", rekao je Dannenberg.

"Sada smo u izvanredno opasnom vremenu", rekao je Dannenberg, istaknuvši da se vojne operacije SAD-a i NATO-a sada odvijaju blizu ruskih snaga u istočnoj Europi, te da su "ugašeni mnogi kanali hitne vojne i obavještajne komunikacije koji su bili pažljivo uspostavljeni tokom Hladnog rata".

Prema Dannenbergovom tumačenju, ruski stav prema nuklearnom oružju je da ga smatraju nepoželjnim, ali su ga voljni koristiti ukoliko je to nužno da spriječe daljnje širenje NATO-a.

Putin je prošlog mjeseca najavio da će Rusija osnažiti svoje vojne snage s dodatnih 40 interkontinentalnih balističkih projektila, a još prije je rekao da je ruska vlada u vezi pripajanja Krima bila pripravna na nuklearni sukob.