Hrvatski ministri poljoprivrede Marija Vučković te obrazovanja Radovan Fuchs zajedno s državnim tajnikom RH Zvonkom Milasom najavili su u srijedu u Ljubuškom i Posušju nastavak potpore Hrvatske Hrvatima u BiH, a prvi put najavljeno je i sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje.

U Ljubuškom su s korisnicima programa potpore iz BiH za 2022. godinu potpisani ugovori koji se realiziraju kroz 148 projekata koje Hrvatska sufinancira s 32,5 milijuna kuna. Od toga novca radi se o 11 projekata iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 projekata iz ostalih područja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Milas izjavio je kako hrvatska vlada i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

"Ove godine, po prvi put, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Milas.

Ministrica Vučković, koja je bila izaslanica premijera Andreja Plenkovića, istaknula je kako se projektima nastoji svakodnevni život Hrvata u BiH učiniti kvalitetnijim, prenosi Hina.

"Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda u BiH", rekla je ministrica poljoprivrede.