Odgojno-obrazovne ustanove su dužne, u skladu sa svojim mogućnostima, organizirati nastavni proces putem interneta: web stranice škola, e-maila i društvenih mreža te kontinuirano obavještavati učenike i roditelje o načinu rada.

U razdoblju dok je nastava u školama obustavljena zbog koronavirusa, učenici u Hercegovačko-neretvanske županije imat će nastavu na daljinu što znači da neće biti nadoknade sati, potvrdio je za Klix.ba resorni ministar Rašid Hadžović.

”S obzirom na to da se nastava neće nadoknađivati, dali smo Instrukcije svim školama kako se trebaju ponašati, a ključna stvar je u tome da ljudi trebaju dolaziti na posao i na dnevnoj bazi komunicirati s učenicima, prema mogućnostima koje imaju”, kaže ministar Hadžović.

Ističe da je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ dalo instrukciju o postupanju odgojno-obrazovnim ustanovama na osnovu Zakona o županijskim ministarstvima i drugim tijelima županijske uprave Zakona o organizaciji uprave u HNŽ i Naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ.

Tako su odgojno-obrazovne ustanove dužne, u skladu sa svojim mogućnostima, organizirati nastavni proces putem interneta: web stranice škola, e-maila i društvenih mreža te kontinuirano obavještavati učenike i roditelje o načinu rada.

”U cilju adekvatnog djelovanja i daljnjeg provođenja nastavnog procesa, nastavnici će učenicima na dnevnoj bazi davati adekvatne upute, materijale i domaće zadatke, koji su u skladu s nastavnim planom i programom i rasporedom sati. Nastavnik komunicira s učenicima te vodi pedagošku dokumentaciju tijekom razdoblja obustave nastave’’, pojasnio je ministar Hadžović.

Ovakav način nastavnog procesa, kako ističe, tretirat će se kao redovita nastava i neće biti nadoknade sati.

U tom razdoblju odgojno-obrazovne ustanove su, kako navodi, dužne osigurati odgovarajuću razinu higijene svih prostorija u skladu s preporukama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ.

Ako u odgojno-obrazovnoj ustanovi rade kronični bolesnici, trudnice i pripadnici ostalih kategoriziranja rizičnih grupa, preporučeno je da im se omogući rad od kuće.

”Radnici odgojno-obrazovnih ustanova obvezni su izvršavati zadatke prema uputama rukovodnog osoblja, a u skladu s daljnjim preporukama nadležnih tijela”, poručio je ministar Hadžović uz napomenu kako ova Instrukcija stupa na snagu odmah.

Vecernji.ba