Nasilje u antivladinim prosvjedima u Hong Kongu sve je ozbiljnije, ali je vlada uvjerena da se sama može baviti tom krizom, izjavila je u utorak uzdrmana čelnica grada.

Carrie Lam po prvi put je govorila u javnosti otkako su demonstracije eskalirale u nedjelju, kada je policija koristila vodene topove i suzavac u sukobima s demonstrantima koji su bacali cigle i zapaljive bombe na policajce.  

Grad pod kineskom vladavinom suočava se s najvećom političkom krizom od primopredaje Pekingu 1997. godine, a komunističke vlasti poslale su jasno upozorenje da bi intervencija s korištenjem sile bila moguća da se suzbije nasilje.

''Trebali bismo biti spremni na pomirenje u društvu komunicirajući s raznim ljudima, mi želimo da okončamo ovu kaotičnu situaciju u Hong Kongu'',  izjavila je Lam, dodajući kako ne vjeruje da je vlada izgubila kontrolu nad situacijom.

Nove demomstracije planirane su u narednim danima i tjednima, predstavljajući direktni izazov vlastima u Pekingu, koje s nestrpljenjem nastoje suzbiti nemire uoči obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine 1. listopada.

Nemiri su eskalirali sredinom lipnja oko sada ukinutog prijedloga zakona o izručenju koji bi omogućio da građani Hong Konga budu poslani u kinesku maticu radi suđenja pred sudovima pod kontrolom Komunističke partije. Demonstracije su, međutim, evoluirale tijekom 12 proteklih tjedana u šire zahtijeve za demokracijom u okviru formule  "jedna zemlja, dva sistema", dogovorene nakon predaje grada Kini od britanskog kolinijalnog vladara 1997. godine, prenosi Reuters.