NASA-in InSight Mars lander upravo je otkrio najjači potres dosad zabilježen na nekom drugom planetu.

Potres koji se dogodio 4. svibnja bio je magnitude 5 i nadmašio je prethodni rekordni potres magnitude od 4,2 koji je InSight otkrio u kolovozu 2021. godine.

NASA je novozabilježeni potres na Marsu opisala kao "čudovišni potres", a njegovo proučavanje pomoći će znanstvenicima da odrede njegovu točnu lokaciju i prirodu izvora. Znanstvenici se nadaju da bi također mogao ponuditi više informacija o unutrašnjosti Crvenog planeta.

NASA je izvijestila o snažnom marsovskom potresu na InSightovu profilu na Twitteru u ponedjeljak, 10. svibnja, javlja Zimo.
 


Osjetio sam taj! Nakon više od tri godine slušanja tihe tutnjave Marsa upravo sam osjetio svoj daleko najveći 'marsquake' do sada: izgleda kao oko magnitude 5. Moj tim proučava podatke kako bi saznao više. Znanost nagrađuje strpljenje!, piše u objavi na navedenom profilu na Twitteru.

Mars nema tektonske ploče čiji nagli pomaci uzrokuju potrese na Zemlji. Umjesto toga, potresi su uzrokovani vulkanskom aktivnošću. Znanstvenici su zainteresirani za proučavanje Marsove seizmičke aktivnosti jer podaci mogu doprinijeti boljem razumijevanju plašta i jezgre crvenog planeta.

U više od tri godine praćenja Marsa InSight je otkrio više od 1313 potresa. Njegov vrlo osjetljiv seizmometar djeluje ispod kupole koja služi za blokiranje zvuka vjetra i štiti ga od hladnih noći.

Otkad smo spustili naš seizmometar u prosincu 2018., čekali smo jedan 'veliki'. Ovaj potres će sigurno dati rezultate i specifičan pogled na planet. Znanstvenici će analizirati ove podatke kako bi naučili nove stvari o Marsu u godinama koje dolaze, rekao je komentirajući prošlotjedni značajan potres Bruce Banerdt, InSightov glavni istraživač u NASA-inu Laboratoriju za mlazni pogon (JPL).

NASA je također izvijestila da InSight trenutačno ima problema s marsovskom prašinom koja prekriva njegove solarne ploče, što dovodi do smanjene učinkovitosti. InSight može pokušati ukloniti prašinu korištenjem svoje robotske ruke. Vjetrovi također to mogu ukloniti, ali lander mora imati sreće da se nađe u takvom vremenskom događaju. Prašina također uzrokuje probleme NASA-inu helikopteru Ingenuity, koji je prošle godine postao prvi zrakoplov koji je izveo motorni, kontrolirani let na drugom planetu.