Novi NASA-in sustav za promatranje svemira "Scout" otkrio je veliki asteroid kako ide prema Zemlji, a koji je u međuvremenu prošao pokraj našeg planeta na sigurnoj udaljenosti od oko 498.000 kilometara, piše sciencealert.

Asteroid je zapažen prošlog tjedna, a zahvaljujući novom NASA-inom sustavu astronomi su prvi put imali nekoliko dana da procijene koliko blizu će proći i je li potencijalno opasan, za što bi u prošlosti imali tek nekoliko sati. Asteroid je primijećen prvi put 25. listopada teleskopom s Havaja, ubrzo je dobio ime UR36, a ustanovljeno je da je širok između 5 i 19 metara i da će proći na udaljenosti od gotovo pola milijuna kilometara od Zemlje, većoj nego onoj na kojoj se Mjesec nalazi od našeg planeta.

Najvažniji dio priče leži u tome da su podaci iz prvog teleskopa brzo ubačeni u Scout koji je u roku 10 minuta izračunao njegove potencijalne putanje, od kojih su se neke presijecale sa Zemljinom. Nakon toga je odmah poslao obavijest prema tri druga teleskopa kako bi suzili broj opcija putanje asteroida - nakon novih informacija sustav je u roku nekoliko sati procijenio da će asteroid proći blizu (barem u svemirskim razmjerima) Zemlje, ali je i promašiti.

U svakom slučaju, Scout je dao astronomima pet dana da se pripreme za prelet asteroida, što je bilo nezamislivo u prošlosti.

- Kada teleskop spazi objekt u pokretu, jedino što znamo jest da je točka koja se miče na nebu. Ne znamo koliko je daleko, a što više teleskopa imate okrenuto premao objektu, više podataka ćete saznati - npr. koliko je velik i koji mu je smjer. Upravo tu se savršeno uklapa Scout koji angažira rspoloživa sredstva i rano dolazi do potrebnih infromacija - rekao je Pual Chodas iz NASA-e.