NASA osluškuje bilo kakav signal Voyagera 2 nakon što je izgubila kontakt s letjelicom koja je udaljena milijardama kilometara. Jureći sve dublje u međuzvjezdani prostor, Voyager 2 je izgubio kontakt sa Zemljom otkako su kontrolori leta prije više od tjedan dana slučajno poslali pogrešnu naredbu koja je njegovu antenu nagnula u stranu od Zemlje.

Antena letjelice pomaknula se za samo 2%, ali to je bilo dovoljno da prekine komunikaciju. NASA je jučer priopćila da je njena golema antena u Canberri u potrazi za zalutalim signalima s Voyagera 2, koji je udaljen više od 19 milijardi kilometara, prenosi Guardian.

U listopadu će se letjelica automatski resetirati

Potrebno je više od 18 sati da signal stigne do Zemlje s tako velike udaljenosti. Voyager 2 lansiran je s Floride 1977. kako bi proučavao vanjski Sunčev sustav, kao i Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Poslan je samo nekoliko tjedana prije svog identičnog blizanca, Voyagera 1. Ušao je u međuzvjezdani prostor 2018., nakon što je otkrio mnoštvo novih mjeseca na Uranu i jedan na Jupiteru.

U nadolazećem tjednu antena iz Canberre također će "zasipati" blizinu Voyagera 2 ispravnom naredbom, u nadi da će pogoditi cilj, objavio je NASA-in Laboratorij za mlazni pogon koji upravlja misijama Voyagera. Inače, NASA će morati pričekati do listopada za automatsko resetiranje svemirske letjelice koja bi trebala uspostaviti komunikaciju.