NASA i Boeing zajedno rade na projektu "Sustainable Flight Demonstrator" koji se odnosi na testiranje aviona "sa jednim krilom" koji smanjuje emisiju štetnih plinova s obzirom na posebno osmišljenu tehnologiju.

Dizajn na kojem rade bi smanjio potrošnju goriva za 30 posto u poređenju sa današnjim najefikasnijim avionom.

Koncept se zasniva na izduženim tankim krilima stabiliziranim digitalnim podupiračima koji povezuju krila s avionom. Oblik dizajna stvara manje otpora što znači i sagorijevanje manje goriva, prenosi Klix.

Iz NASA-e su kazali da je cilj projekta dovesti do toga da se ovi avioni koriste u komercijalnim letovima što bi omogućilo uštede, a imalo bi koristi i za okoliš i putnike širom svijeta. Plan je da budu korišteni u 50 posto letova na kraćim i srednjim relacijama.

"Od početka, NASA je bila s vama kada letite. NASA se usudila ići dalje, brže, više. I čineći to, NASA je učinila avijaciju održivijom i pouzdanijom. To je u našem DNK", rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

Dodao je kako bi ovu tehnologiju mogli vidjeti na nebu već u sljedećem desetljeću. Prvi probni let je zakazan za 2028. godinu.

Boeing je procijenio da će potražnja za ovakvim avionima porasti između 2035. i 2050. godine, a čini se da Bidenova administracija ovime želi postići planiranu nultu emisiju ugljika iz avijacije do 2050.