S gnušanjem odbacujemo izjave Željka Komšića o tome kako 'Konaković neće dijeliti pare efendijama'. U više navrata smo pojašnjavali kako je predsjednik Naroda i pravde i predsjedatelj Skupštine KS Elmedin Konaković novac donirao Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, dakle ne pojedincu već instituciji, navode iz ove stranke u reakciji na izjave lidera DF-a Željka Komšića.

Iz Naroda i pravde pozivaju "da se Islamska zajednica u BiH ne koristi u političkim obračunima jer se radi o instituciji od nemjerljivog značaja i temelju duhovnosti Bošnjaka u BiH, regiji i dijaspori".

"Ponosni smo na tu donaciju Islamskoj zajednici, kao što smo ponosni i na donacije drugim vjerskim zajednicama, humanitarnim udrugama, boračkim udruženjima, povratnicima u Srebrenici itd. Žao nam je što se Komšić svrstao s onima koji se, umjesto s imamima, solidariziraju s tajkunima koji godinama ne plaćaju vodu i odvoz smeća, kradu na tenderima...“, kaže se u priopćenju Naroda i Pravde, navodeći popis onih koji su dobili donacije: “Žene žrtve rata”, “Forum parlamentaraca”, “Preporod”, “Srpsko građansko vijeće”, “Hrvatsko narodno vijeće u BiH”, “Savez udruženja Zlatnih ljiljana i Zlatna policijska značka”, povratnički “FK Podrinje-Janja”, “Hagada”, “Pripadnici policije MUP-a RBiH 1991-1995”, “Roditelji ubijene djece Sarajeva”, “Društvo fizičara”, Reprezentacija dijabetičara koja je osvojila zlato na Europskom prvenstvu, “KK Real Way”, “KUD Saobraćajac”, “KUD Osman Džafić”, “Sportski avijatičari"...

Također, iz Naroda i pravde odbacuju kao potpuno zlonamjerne i netočne tvrdnje o bivšem muftiji Muameru Zukorliću i njegovom navodnom utjecaju u Kantonu Sarajevo, referirajući se na Komšićevu izjavu da je "protiv Zukorlića, a za Marija Nenadića".

"Žao nam je što se Komšić spustio na tu razinu da podvaljuje i govori neistine, to nismo očekivali od jednog patriota. Kantonom Sarajevo sada ni na koji način ne upravlja Zukorlić već oni koji su prijavili svoju imovinu, koji su jasno rekli ne nepotizmu i korupciji, oni koji se izjašnjavaju i kao Bosanci, i kao Bošnjaci, i kao Hrvati i kao Srbi, oni čija su imena Edin, Srđan, Lejla, Admir, Danijela... Mi smo svjesni da većinu u novoj koaliciji imaju razne budnje, ćesiri, sarajlići, hubijari i drugi, o čijoj bahatosti javnost već dovoljno zna. Komšić bi se o budućem koalicijskom partneru najbolje mogao informirati u Općinskom sudu Sarajevu gdje je baš u tijeku suđenje dijelu najvišeg rukovodstva SDA za kriminal na koji smo upozoravali godinama", kaže se na kraju priopćenja.