Proizvodi za čišćenje često mogu sadržavati kemikalije štetne za okoliš i ljude. Probajte izraditi vlastito prirodno sredstvo za čišćenje s korom citrusa, piše Sensa.hr.

Ovo višenamjensko sredstvo za čišćenje savršeno je za široku paletu površina, za plijesan, u kuhinji, kupaonici i dnevnom boravku. Osim toga, možete ga koristiti za brisanje svih vrsta površina i ručki tijekom zimskih mjeseci, dok kruže zaraze (kvake, prekidači za svjetlo itd.)

Prirodno sredstvo za čišćenje sadrži samo dva sastojka – bijeli ocat i kore citrusa – i to ga čini vrlo učinkovitim i nimalo štetnim za vas i vaš okoliš.

Saznajte kako napraviti domaće sredstvo za čišćenje odvoda od limuna i sode bikarbone?

Recept za prirodno višenamjensko sredstvo za čišćenje

Sastojci:

bijeli ocat
kore citrusa - limun, grejp, klementina… (upotrijebite bilo koje voće iz obitelji citrusa ili kombinirajte više njih)
čista sterilizirana staklena posuda
bočica s raspršivačem ili bočica s pumpicom

Priprema:

Napunite posudu korama citrusa. Ulijte ocat u staklenku, pazeći da su sve kore potpuno pokrivene octom.

Ostavite da odstoji, s poklopcem, najmanje jedan tjedan.

Procijedite smjesu i ulijte u posudu / bočicu s raspršivačem ili pumpicom.

Razrijedite svježom / filtriranom vodom u jednakim dijelovima 1: 1 - jedan dio koncentriranog sredstva za čišćenje, jedan dio vode za upotrebu u spreju.

Kako koristiti prirodno višenamjensko sredstvo za čišćenje?

Sprej s octom može vam pomoći u dezodoriranju i neutraliziranju mirisa kod čišćenja hladnjaka. Samo raspršite sredstvo za čišćenje na police i bočnu stranu hladnjaka i obrišite. Ocat ne samo da čisti, već pomaže i u uklanjanju dugotrajnih mirisa koji su se zalijepili za površine.

Mrlje od bobičastog voća, cikle, šipka i ostale hrane gotovo je nemoguće odstraniti. Sljedeći put kad napravite nered, ovo će vam praktično sredstvo za čišćenje pomoći riješiti se mrlja.

Koristite ga kao univerzalno sredstvo za čišćenje i brisanje prekidača, kvaka itd., kao i za upotrebu u kupaonici za čišćenje plijesni.