Britanska premijerka Theresa May objavila je jučer kako će stati na kraj praksi ugostitelja koji uzimaju dio napojnica od osoblja, javlja BBC.

May je izjavila da će se novim zakonom regulirati da osoblje u poznatim ugostiteljskim lancima u Velikoj Britaniji, poput Prezza, Strade i Zizzija, može zadržati sve napojnice koje dobije od mušterija koje plaćaju karticama.

Potez britanske premijerke došao je nakon javnog negodovanja zbog oduzimanja dijela napojnica konobarima i ostalom osoblju u uslužnim djelatnostima.

May je izjavila da je nova legislativa koja će se primjenjivati u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, dio vladinih nastojanja da zaustave izrabljivačke prakse poslodavaca.

Oduzimanje dijela napojnica već dulje traje

Praksa ugostitelja da uzimaju napojnice od konobara i ostalog osoblja nije nešto novo. Najava novog zakona dolazi tri godine nakon što je vlada već obećala da će stati na kraj praksi nekih ugostitelja. Sajid Javid još je 2016. godine, kad je bio na mjestu državnog tajnika za poduzetništvo, najavio prijedlog zakona prema kojem će poslodavcima biti zabranjeno oduzimati dio napojnica od gostiju koji plaćaju karticama.

Neki uzimaju 10, neki 8 posto od napojnica

U Velikoj Britaniji ima oko 150.000 hotela, pubova i restorana koji zapošljavaju oko 2 milijuna ljudi. Lance poput Belga, Bella Italije, Cage Rougea, Giraffe, Prezza i Strade u javnosti se već dulje kritizira zbog prakse uzimanja 10 posto od napojnica, dok Zizzi i Ask uzimaju 8 posto.

Radnici u poznatom lancu TGI Fridays ove su godine imali nekoliko štrajkova zbog nove politike redistribucije napojnica prema kojoj su konobari morali dijeliti napojnice s osobljem u kuhinji.

Sindikati najavljuju da će pratiti što se događa

Dave Turnbull iz sindikata Unite the Union izjavio je da zloupotreba poslodavaca u vezi s napojnicama traje već dugo te dodao da će njegov sindikat pomno pratiti kako će se zakon pisati i provode li se nova pravila. "Pitanje je hoće li se novi zakon baviti sprečavanjem oduzimanja napojnica ili će regulirati i nepravednu situaciju poput one u TGI Fridays, gdje poslodavci koriste napojnice kako bi nadomjestili niske plaće osoblju u kuhinji", rekao je.

Kate Nicholls, izvršna direktorica Udruženja ugostitelja i hotelijera Hospitality UK, izjavila je ranije ove godine da je cijeli sektor surađivao sa sindikatom Unite the Union kako bi se uspostavila pravila dobrih praksi vezana uz napojnice. Dodala je da novi zakoni nisu potrebni jer se pravila mogu uspostaviti unutar samog sektora uslužnih djelatnosti.