Eksplozija  koja se sinoć dogodila na bruxelleskom glavnom željezničkom kolodvoru i u kojoj nema ozlijeđenih, teroristički je čin, ocijenilo je belgijsko savezno državno odvjetništvo kasno navečer.

"Izgred se smatra terorističkim napadom", rekao je glasnogovornik belgijskog saveznog državnog odvjetništva za slučajeve terorizma Eric Van Der Sypt u kratkoj izjavi blizu mjesta eksplozije.

"Vojnici su onesposobili napadača pucajući na njega iz vatrenog oružja" oko 20.50 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu, rekao je glasnogovornik belgijske policije Peter De Waele, prenosi Hina.

Kolodvor brzo evakuiran

Van Der Sypt je pak rekao da ne može "potvrditi je li napadač živ".

Oko 23.00 sata osumnjičenik je još nepomično ležao na tlu. Pirotehnička služba je provjeravala ima li na njemu eksploziva, izvijestila je Belga prenoseći informacije državnog odvjetništva.

Svi prilazi kolodvoru su zatvoreni a putnici evakuirani, objavio je operater belgijske željezničke mreže. Vlakovi ne voze u belgijskoj prijestolnici a autobusi ne prometuju u gradskom središtu.

Nakon eksplozije, na kolodvoru i na peronima je nastala panika, dodaje Belga. Kolodvor je zatim evakuiran, a željeznički promet prekinut.

Kaos nakon pucnjave

Naoružani policajci i vojnici zatvorili su prilazne ulice, izvijestio je novinar AFP-a.

"Bio sam vani. Sišao sam. Na polukatu je netko vikao. Nisam obraćao pozornost. Zatim je viknuo Alah Akbar i raznio kolica za prtljagu", rekao je Nicolas Van Herrewegen, očevidac događaja, radnik na razvrstavanju prtljage u belgijskoj željeznici (SNCB).

"Eksplozija nije bila snažna, ali je udar bio poprilično jak. U krugu od dva do tri metra ljudi su se razbježali", dodao je svjedok.

Rekao je da je osumnjičenik bio "podeblji, tamne boje kože, kratke kose, u svijetloj košulji i u trapericama".

Izgred se događa u prilikama džihadističkih terorističkih napada u Europi, napose u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.

Dana 22. ožujka 2016. pripadnici organizacije Islamske države (IS) raznijeli su se u podzemnoj željeznici i u zračnoj luci u Bruxellesu, usmrtivši 32 osobe.