Još jedan težak dan za stanovnike glavnog grada. Ruski projektili oštetili su vodovod, elektrane, toplane, trafostanice.

- Ne možete ni zamisliti da vam se život samo ovako okrene. Nemamo vodu, bojimo se da ćemo ostati i bez plina i svjetla. Pola Kijeva nema struju i vodu. Možete zamisliti čemu to sliči, kaže Lidija, stanovnica Kijeva.

- Ovo utječe na naše živote, ali to nije glavni problem. Najveći problem je što se u našoj zemlji vodi brutalan rat, kaže Denis.

S istoka zemlje informacije pristižu na kapaljku. Obje strane šute o situaciji na terenu. Vode se teške bitke. Jesenske kiše i blato usporili su ukrajinsku protuofenzivu. U Donbasu, regiji koju Rusija svojata, Ukrajinci su naišli na odlučniji otpor neprijatelja. Na fronti u Bahmutu mladi branitelji osim zapadnog oružja koriste i sovjetsko, poput ovog 50 godina starog raketnog bacača Grad.

- Borim se od 24. veljače. Ne osjećam da je ova protouofenziva drugačija od bitki koje smo vodili u početku rata. Naravno da i mi vojnici imamo svoje strahove, ali nekako ih prebrodimo i nastavimo. Pomaže nam i naša stara dama, raketni bacač Grad, govori ukrajinski vojnik.

Da ukrajinska protuofenziva neće proći bez odmazde, Rusi pokazuju i kada je riječ o izvozu žitarica iz okupiranih luka. U vodama kod Istanbula zapelo je više od stotinu brodova. Putin tvrdi da Moskva ne prekida dogovor, već ga samo suspendira.

- Ukrajinski dronovi slučajno su djelomično bili u koridoru za izvoz žita. Time su ugrozili naše brodove, ne samo one koji osiguravaju transport, nego i civilne. Rusija se obvezala na sigurnost. Ako Ukrajina pogodi te brodove, oprostite na izrazu, opet će okriviti Rusiju, kaže Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije.

Ujedinjeni narodi ponovno naglašavaju važnost dogovora o izvozu žitarica za cijeli svijet.

- Vjerujem da će se Inicijativa za izvoz žitarica preko Crnog mora obnoviti. Učinit ćemo sve što možemo od sada do 18. studenog da to učinimo. Nećemo dopustiti da nam ovo stane na put. Rusija je suspendirala dogovor, ali se nije povukla. Sve strane još su vezane ugovorom, rekao je Martin Griffiths, voditelj Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć.

Rat u Ukrajini sa zabrinutošću promatraju i susjedne zemlje. Moldavija je potvrdila da je na selo preko granice pao srušeni ruski projektil, a Norveška od danas stavlja vojsku u viši stupanj pripravnosti.