Europskoj uniji poslije Brexita možda slijedi i Italexit, jer istraživanja javnog mnjenja pokazuju da raste broj Talijana koji su za izlazak iz EU i eurozone.

Trenutno oko 40 posto građana Italije smatra da ta država treba napustiti EU, dok više od 70 posto ocjenjuje da će kriza s virusom korona uzrokovati raspad EU.

EU je od početka krize s virusom korona u Italiji, zemlji najteže pogođenoj pandemijom u Europi, bila spora kada je riječ o pomoći toj članici, čiji je zdravstveni sustav bio na rubu kolapsa zbog naglog povećanja broja pacijenata zaraženih virusom, dok su istovremeno neophodna medicinska oprema i stručnjaci upućeni iz Kine i Rusije, prenosi Tanjug.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je u Italiji došlo do porasta euroskepticizma, zbog čega talijanski mediji postavljaju pitanje je li nakon Brexita moguć Italexit.

Da bi se EU mogla raspasti zbog virusa korona, smatra 71 posto Italijana, pokazalo je istraživanje organizacije Piepoli provedeno za RAI 9. i 10. travnja.

Istovremeno, prema anketi koju je za talijansku agenciju Dire proveo Tekne, u proteklom periodu došlo je do pada povjerenja Talijana u europske institucije i sada više od 40 posto ispitanika smatra da Italija treba istupiti iz Unije, dok je takav stav prije dvije godine imalo 26 posto.

Anketa je pokazala da bi 12 posto sudionika promijenilo mišljenje "samo ako EU učini nešto konkretno" u vezi s krizom uzrokovanom virusom korona.

Kriza nastala usljed pandemije virusa korona ukazala je na duboke podjele u Uniji, pošto Italija i Španjolska optužuju sjeverne države da nisu dovoljno solidarne.

Ministri financija država EU postigli su 9. travnja dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi eura za europske zemlje koje su teško pogođene pandemijom. Međutim, nisu prihvatili zahtjev Italije i Francuske za izdavanje takozvanih "korona obveznica".

Video-summit EU o oporavku Unije od posljedica pandemije zakazan je za 23. travnja, a predsjednik Europskog savjeta Šarl Mišel rekao je da je cilj strateška diskusija vijeća zajedničkim odlukama i jamstvima za veću dobrobit građana.

Italija je ušla u sedmi tjedan mjera opće karantene uvedenih s ciljem sprečavanja širenja virusa, a do sada je oko 178.000 ljudi inficirano, od posljedica virusa umrlo je više od 23.600 ljudi, dok se više od 47.000 oporavilo.