Julian Assange dugo je testirao strpljenje ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, sve dok mu krajem prošlog tjedna nije ukinut azil te je osnivač WikiLeaksa predan u ruke britanskoj policiji.

Ekvadorski predsjednik Moreno, komentirajući odluku o ukidanju azila, rekao je kako je Assange veleposlanstvo koristio kao špijunski centar i uplitanje u poslove drugih država.

Za mnoge je Julian Assange simbol otpora protiv velikih država i vlada koje svijet vode po vlastitim pravilima te su nam njegovo pokretanje WikiLeaksa i objava brojnih tajnih dokumenata pokazali što se doista događa iza kulisa političkog i vojnog djelovanja velesila.

Ovim potezom ukidanja azila Ekvador je navukao bijes velikog broja hakera koji su odmah krenuli u odmazdu i kibernetičke napade na internetske stranice i servise ekvadorskih institucija.

Prema Patriciu Realu, ekvadorskom zamjeniku ministara za informacije i komunikacijske tehnologije, od ukidanja azila do ponedjeljka hakeri su pokrenuli čak 40 milijuna kibernetičkih napada web-stranice institucija te zemlje.

Osim iz samog Ekvadora, zabilježeni su napadi iz SAD-a, Brazila, Njemačke, Rumunjske, Nizozemske, Austrije i Velike Britanije.

Na udaru su se našli ured predsjednika Morena, stranice centrale banke, porezne uprave i drugih ministarstva, no nije zabilježen niti jedan uspješan pokušaj krađe ili uništenja podataka.