Nakon triju odgoda raketa Ariane 5 poletjela je u subotu iz Kouroua u Francuskoj Gvajani, noseći tri satelita za operatore Intelsat i B-SAT, objavila je mrežna stranica Arianespace.

Europska teška raketa nosač odvojila se od tla u 19.04 sati po mjesnom vremenu ili u 00.04 sati po pariškom u noći s 15. na 16. kolovoza. Misija treba trajati oko 48 minuta, od polijetanja do odvajanja satelita.

Polijetanje, isprva planirano 28. srpnja, prvi put je odgođeno "kako bi se obavile dodatne tehničke provjere", pa ponovo zbog "neuobičajenog ponašanja sonde u spremniku tekućeg hidrogena u glavnom kriotehničkom stupnju".

Treća odgoda u četvrtak bila je povezana s "jakim vjetrom u višim slojevima atmosfere", javlja Zimo.

Ovo je prvo lansiranje Arianespacea nakon prekida rada europske svemirske luke koji je sredinom ožujka proglasilo Državno središte za svemirska istraživanja (CNES) zbog COVID-a 19.

Ariane 5 sa sobom nosi dva telekomunikacijska satelita (Galaxy 30 i BSAT-4b) za operatore Intelsat i B-SAT te vozilo za održavanje satelita (MEV-2) koji će se spojiti na drugi uređaj koji je već u orbiti (Intelsat 10-02).