BiH je doživjela jednu od najtoplijih zima otkad postoje mjerenja, a već se tjednima temperature penju dobro iznad 15°C. Zasad još nema detaljnijih prognoza bh. meteorologa za nadolazeće proljeće i ljeto, no zato strah od visokih temperatura postoji u Srbiji.

- Od pet najtoplijih godina imamo četiri nakon 2018. godine. To nam govori da dolazi do ubrzanja klimatskih promjena, odnosno sve viših temperatura. Ova zima bila je topla i najtoplija u Srbiji za 3,9 stupnjeva od normale, au Beogradu čak 4,5 stupnjeva toplije.  Ako pogledate ljestvicu do 2007. godine, najtoplija zima bila je upravo te godine, u ljeto 2007. godine, kada smo imali temperaturne rekorde i kada je u Smederevskoj Palanci zabilježena temperatura od 44,9 stupnjeva. Nakon toga uslijedila su još četiri topla ljeta, 2018., 2019., 2022. i najtoplije 2023. godine - objasnio je zamjenik ravnatelja srpskog RHMZ-a Goran Pejanović.

Ove godine vlada i fenomen El Niño koji pridonosi visokim godišnjim temperaturama. Zamjenik ravnatelja tako za Srbiju najavljuje kako bi temperatura u 2024. ljeti mogla odstupati do 2 stupnja Celzijusa iznad prosjeka.

- Ono čega se najviše plašimo je broj tropskih dana, kada maksimalne dnevne temperature prelaze 35 stupnjeva, što jako otežava život i ljudima i životinjama i drugim bićima. Treba očekivati ​​da će polovica ljeta biti s maksimalnom temperaturom većom od 30 stupnjeva! - dodao je.

Pejanović upozorava kako će visoke temperature izrazito loše utjecati na građane jer se neće moći naspavati, a posebnu će brigu o zdravlju morati voditi ugrožene skupine građana. Osim smanjenja emisija plinova, Pejačević smatra kako se novoj situaciji treba i prilagoditi.