Inflacija je i u proteklih godinu dana jasno vidljiva u BiH, a skok cijena nije ublažila ni Odluka o ograničavanju marži na pojedine proizvode. U udruženjima za zaštitu prava potrošača kažu kako se udar na džep građana tek očekuje u valu novih poskupljenja, prije svega brašna.

Dušan Srdić iz Udruge za zaštitu prava potrošača "Reakcija" Banja Luka navodi:

"Ako promatramo prosječnu sindikalnu potrošačku košaricu i najnižu plaću ne možemo reći da plaće prate tihi rast cijena, posebno ako sad imamo u najavi poskupljenje brašna, a ulje je samo poskupilo 90 posto".

Analitičari smatraju da nema posebnih mjera koje se mogu donijeti i koje mogu utjecati na ublažavanje negativnih efekata inflacije. Jedina efikasna mjera je povećanje plaća.

Ekonomista Predrag Duduković smatra da će država jako teško donijeti neke mjere da se inflacija uspori.

   "I mislim da neće moći ništa značajno, možda jedino mjere ograničavanja marži na neke proizvode, ali skok cijena i poskupljenja neće se moći zaustaviti", rekao je Duduković.

Istog mišljenja su i poslodavci. Godinama predlažu smanjenje stope doprinosa na plaće i olakšice u poreznoj politici, piše BHRT.

Inflaciju će u konačnici najviše osjetiti građani, posebno oni u stanju socijalne potrebe i umirovljenici.

Prema mišljenju analitičara, inflacija će na kraju najviše utjecati na entitetske proračune jer kompletan rast cijena vodi rastu prihoda u proračun.

Tako, primjera radi, u ovoj godini u RS prihodi su viši od planiranih za 195 milijuna u odnosu na prošlu godinu, dok je osjetan i rast indirektnih prihoda, koji su za oko 15 posto veći nego 2020. godine.