Nakon uspješnog spuštanja na Mjesec, indijska svemirska agencija danas je lansirala raketu radi proučavanja Sunca u sklopu njene prve solarne misije.

Raketa je za sobom ostavljala trag dima i vatre dok su znanstvenici pljeskali, moglo se vidjeti na prijenosu uživo na internetskoj stranici Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO).

Prijenos je gledalo gotovo 500.000 ljudi, a tisuće su se okupile u blizini mjesta lansiranja kako bi promatrale polijetanje letjelice za proučavanje solarnih vjetrova, koji na Zemlji mogu izazvati polarne svjetlosti.

"Veliki prasak u znanstvenom smislu"

Nazvana po hindskoj riječi za Sunce, letjelica Aditya-L1 lansirana je nakon što je Indija krajem prošlog mjeseca porazila Rusiju u utrci te je postala prva zemlja koja je sletjela na južni pol Mjeseca. Premda je Rusija imala snažniju raketu, indijska letjelica Chandrayaan-3 je nadživjela rusku Lunu-25 i uspješno se spustila na Mjesečevu površinu.
 


Letjelica Aditya-L1 je izrađena kako bi tijekom četiri mjeseca putovala oko 1.5 milijuna kilometara do svojevrsnog parkirališta u svemiru, gdje predmeti uglavnom ostaju na mjestu zbog uravnotežavanja gravitacijskih sila, što smanjuje potrošnju goriva letjelice.

Ta se mjesta nazivaju Lagrangeove točke, a nazvana su po talijansko-francuskom matematičaru Joseph-Louisu Lagrangeu.

Misija ima kapacitet da napravi "veliki prasak u znanstvenom smislu", rekao je Somak Raychaudhury, koji je bio uključen u razvoj nekih komponenata opservatorija, dodavši da energetske čestice koje Sunce emitira mogu pogoditi satelite koji upravljaju komunikacijama na Zemlji.

"Bilo je situacija kada su glavni komunikacijski (kanali) bili zatvoreni zato što je satelit bio pogođen velikim zračenjem korone. Sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti su glavni fokus privatnih igrača u svijetu, što misiju Aditya-L1 čini veoma važnim projektom", kazao je.

"Niska orbita oko Zemlje je teško zagađena zbog privatnika"

Znanstvenici se nadaju da će više naučiti o učinku solarne radijacije na tisuće satelita u orbiti, čiji broj raste usporedno s uspjehom pothvata poput komunikacijske mreže Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska.

"Današnja niska orbita oko Zemlje je teško zagađena zbog sudjelovanja privatnika pa će razumijevanje toga kako štititi tamošnje satelite biti posebno važno u današnjem svemirskom okolišu", rekao je Rama Rao Nidamanuri, šef odjela za zemaljske i svemirske znanosti na indijskom institutu svemirskih znanosti i tehnologije.

Dugoročno, podaci koje misija prikupi će pomoći boljem razumijevanju učinka Sunca na klimatske obrasce na Zemlji te uzroka solarnih vjetrova, niz čestica koje od Sunca putuju kroz Sunčev sustav, rekli su znanstvenici ISRO-a.

Indija je privatizirala svemirska lansiranja, što je zagovarao premijer Narendra Modi, te želi otvoriti sektor za strane investicije s obzirom na to da pokušava pet puta uvećati svoj udio u svjetskom tržištu lansiranja unutar sljedećih deset godina.

Dok se svemir pretvara u globalni posao, zemlja se pouzdaje u uspjeh ISRO-a kako bi demonstrirala svoju sposobnost u sektoru.