Šest velikih potresa zabilježeno je u srijedu i četvrtak te tijekom vikenda, uključujući nekoliko razornih u Japanu i Ekvadoru u kojima je poginulo više od stotinu ljudi, a tisuće su ozlijeđene.

Znanstvenici su u strahu i tvrde da bi niz jakih potresa u proteklih nekoliko dana moglo biti najava jednog "mega potresa", koji bi mogao uslijediti u sljedećih tjednima.

Znanstvenici tvrde da ovaj neuobičajeno veliki broj jakih potresa u Aziji i Pacifiku može značiti da slijedi kataklizmični potres poput onog kakav je 2015. godine pogodio Nepal, kada je poginulo 8.000 ljudi.

Svakodnevno podrhtavanje tla nije ništa neuobičajeno, no znanstvenike je zabrinuo veći broj snažnijih potresa akumuliranih na pacifičkom području u kratkom vremenskom razdoblju.

"Trenutna situacija mogla bi dovesti do pojave barem četiri velika potresa, magnitude 8 stupnjeva po Richteru. Ako se oni ipak ne dogode u sljedećih nekoliko tjedana, vjerojatno je da će nas u budućnosti pogoditi još strašniji, kataklizmički potresi", upozorava Roger Bilham, seizmolog sa Sveučilišta Colorado, prenosi Index.hr.
 

Podsjetimo, u proteklih tjedan dana zabilježeno je nekoliko jakih potresa magnitude veće od 5 stupnjeva po Richteru. 14. travnja jug Filipina pogodio je potres magnitude 5.9, a dan kasnije potres magnitude 6,0 zatresao je pacifički otok Vanuatu.

Šest je osoba stradalo 10. travnja kada je potres magnitude 6,6 pogodio afganistanski Kabul, a podrhtavanje se osjetilo i u Indiji. Dva dana ranije, potres magnitude 4.2 pogodio je Nepal.

Broj mrtvih u snažnom potresu koji je jučer pogodio Ekvador narastao je na 77, a gotovo 600 osoba je ozlijeđeno. Potres je zabilježen u nedjelju na pacifičkom otoku Tongi jakosti 6,1 na dubini od 66 kilometara.

Potres jačine 7,3 pogodio je južni Japan u subotu ujutro, pri čemu je poginulo najmanje 19 osoba uz mnogo ozlijeđenih, a srušeno je dosta zgrada, izvijestili su lokalni mediji samo dan nakon što je u potresu u istoj regiji poginulo devetero ljudi.