Kada je Bosna i Hercegovina ušla u lockdown krajem ožujka prošle godine i početkom travnja mnogi su spominjali kako će se za devet mjeseci dogoditi baby boom. Tjedni u kojima su ljudi bili zatvoreni u stanovima i kućama, strogo se pridržavajući mjera koje su tada bile na snazi ipak nije donio velik porast broja novorođenih beba.

Podaci koje smo dobili govore kako su u prosincu 2019. godine bile rođene 124 bebe u SKB-u Mostar, dok su u prosincu prošle godine u istom mjesecu rođene 144 bebe. Povećanje od 20 beba svakako je podatak koji nas veseli, ali ne predstavlja ili podržava priču o babyboomu nakon lockdowna.

Provjerili smo i kakvi su podaci za siječanj, a oni govore kako je u spomenutom mjesecu prošle godine (do 21. siječnja) do rođeno 99  beba u SKB-u Mostar, dok smo u prva tri tjedna siječnja ove godine imali 113 novorođenčadi.

Podaci govore kako je broj novorođenčadi veći u odnosu na ranije godine, što je pomak kojeg do sada nismo imali. Priče o 'bijeloj kugi' su svakodnevnica već godinama, ali korona će donekle takvo stanje ublažiti. S druge strane, zabrinjavajuća je činjenica kako nam je potrebna pandemija svjetskih razmjera i lockdown kako bi imali rast broja novorođene djece. I to mnogo govori o tome u kakvoj državi živimo.

Pogled.ba