Avion s ruskim turistima sletio je danas u Antaliji, ljetovalištu na jugu Turske, prvi put nakon osam mjeseci diplomatske krize između Moskve i Ankare, rečeno je iz izvora zračne luke.

Letjelica tvrtke Rossiya Airlines iz pravca Moskve sa 189 putnika sletjela je u međunarodnu zračnu luku Antalije oko 8.30 sati, deset dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio ukidanje sankcija protiv Turske u području turizma i "normalizaciju" trgovinskih odnosa između dvije zemlje.

Svađa između Moskve i Ankare koje su na suprotnim stranama glede sukoba u Siriji, izazvalo je rušenje ruskog bombardera krajem studenoga iznad sirijske granice za što su bile odgovorne turske letjelice F-16.

Kao odmazdu, Moskva je usvojila mjere protiv Ankare, koje su obuhvaćale između ostalog embargo na uvoz turskog voća i povrća te zabranu ruskim poslodavcima da zapošljavaju turske radnike.

Rusija je također ponovno uvela 1. siječnja vize za Turke, zabranila charter letove prema Turskoj te ruskim tour-operatorima zabranila prodaju putovanju u tu zemlju što je teško pogodilo turski sektor turizma. (Hina)