Vjerojatno je većina naših čitatelja imala prigodu na različitim ramskim portalima pronaći različite podatke o ramskoj prošlosti, pri čemu su posebnu pozornost privlačili podaci o podrijetlu pojedinih ramskih prezimena. Međutim, rijetki su imali spoznaju da su spomenuti podaci preuzeti iz knjige "Rama u Bosni", srpskog etnografa Milenka Filipovića.

Podsjećamo da je spomenuta knjiga nastala na temelju terenskih istraživanju od 1931. do 1935. godine, čiji su rezultati objavljeni 1955. godine u sklopu Srpskog etnografskog zbornika u nakladi Srpske akademije nauka iz Beograda.

Desetljećima se ramskim krajem prenosilo tek po nekoliko primjeraka "Rame u Bosni", često i u lošim i nepotpunim preslikama. Međutim, uskoro bi se knjiga "Rama u Bosni" mogla naći u rukama svakoga ramskoga čitatelja jer je ramski ogranak Matice hrvatske otkupio i namjerava u slobodnu prodaju pustiti preko 200 primjeraka spomenutog naslova.

Za potvrdu ove vijesti obratili smo se doc. dr. sc. Šimunu Novakoviću, predsjedniku ramskog ogranka Matice hrvatske.

„Matica hrvatska Prozor-Rama je nakon prikupljenih bibliografskih podataka, stupila u kontakt s nakladnikom i izvršila otkup cjelokupne naklade knjige "Rama u Bosni" koja se 60 godina godina, daleko od očiju potencijalnih čitatelja, nalazila u skladištu Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) u Beogradu. O okolnostima pronalaska, otkupa i konačno dopremanja "Rame u Bosni" ne bih ovom prigodom jer je i to posebna priča koja može biti predmet posebne obrade“ kazao je za portal Rama-Prozor.info Novaković.

„Iako u ispravnost našeg poduhvata ne sumnjamo, svjesni smo da će ovaj naš čin izazvati i određene rasprave jer će se sigurno javiti oni koji će dovesti u pitanje suradnju Matice hrvatske Prozor-Rama i SANU-a iz Beograda, nekima će smetati pismo kojim je knjiga tiskana, a treći će, s obzirom da se danas dobar dio ramskoga pučanstva osjeća Hercegovcima, otvoriti raspravu i oko samog naslova knjige. Sve navedeno daje dobar povod da uskoro organiziramo posebnu raspravu temeljenu na ovoj knjizi, u sklopu koje bismo mogli organizirati i njezinu promociju“, zaključio je Novaković.

Knjiga "Rama u Bosni" se može naručiti na broj telefona 066 989 598 ili na email [email protected] po cijeni od 15 KM.