Nakon 16 godina usuglašavanja, ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marko Di Ruca potpisali su danas Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije.

Priopćeno je to iz ovog ministarstva, odakle dodaju da se Forto zahvalio talijanskom veleposlaniku i Vladi Italije koja je uradila nešto što druge države ne smatraju prioritetnim, a što je od velikog značaja za BiH i njene građane, pišu Nezavisne novine.

"Ovo treba biti primjer suradnje, ali i motiv drugim europskim zemljama koje još nisu pozitivno odgovorile na našu inicijativu za priznavanje vozačkih dozvola", istakao je Forto.

Potpisivanje Sporazuma, kako je ocijenjeno, olakšat će život bh. građana koji žive i rade u Italiji, posebno ako se njihov posao odnosi na vožnju.

"Sektor mobilnosti je od fundamentalnog značaja za državljane dviju zemalja koji su zahvaljujući ovom sporazumu još bliži. Njegovo potpisivanje nije samo instrument tehničke prirode već i most koji će ojačati veze BiH i Italije i dati dodatni zamah našim bilateralnim odnosima", rekao je Ruca.

Prema Sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje da važi na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

"Napominjemo da Sporazum stupa na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u obje države", kažu iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.