Najviše novca iz proračunske rezerve institucija BiH u prvoj polovici ove godine dobili su stanovnici Nepala nakon što je tu zemlju pogodio razorni potres te vjerske organizacije i razna udruženja, a najmanje para je odobreno za pomoć roditeljima oboljele djece.

Novcem iz proračunske rezerve, koja služi za izvanredne troškove, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara i njegova dva zamjenika od ovog mandata raspolažu i trojica članova Predsjedništva BiH.

Kako je trošena proračunska rezerva, pokazala je informacija Ministarstva financija i trezora BiH u kojoj je navedeno kako je od siječnja do kraja lipnja potrošeno 141.000 maraka. Odlukom Vijeća ministara BiH u lipnju je 100.000 KM odobreno za pomoć stanovništvu Nepala za nadlaženje posljedica potresa. Preostalih 41.000 KM podijeljeno je u BiH na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva i trojice čelnika Vijeća ministara.

Pravo da dijeli novac iz proračunske rezerve najviše je koristio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je donirao 15.000 maraka. Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović potrošio je 5.000 manje, dok član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić u prvoj polovici godine nije koristio pravo da isplaćuje novac iz proračunske rezerve.

U Vijeću ministara iz proračunske rezerve najviše je potrošio Zvizdić - 11.000 KM. Njegov zamjenik i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda donirao je 5.000, dok drugi zamjenik i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nije donosio odluke o trošenju novca iz proračunske rezerve. Zanimljivo je kako su i u Predsjedništvu i u Vijeću ministara najizdašniji bili prema vjerskim organizacijama, dok je najmanje novca pripalo udruženjima koja brinu o oboljeloj djeci.