Plavi kit, najveći sisavac koji je ikad živio na Zemlji, ugrožen je zbog sve većeg broja brodova u jednom od njegovih glavnih hranilišta u čileanskoj Patagoniji, otkrilo je novo istraživanje.

Kako je objavio znanstveni časopis Nature, kitovi se svaki dan moraju boriti s čak 1000 plovila koja ulaze u njihovo prirodno stanište na južnom dijelu Tihog oceana.

Znanstvenici koji su istraživali obrasce hranjenja najvećih kitova u svijetu otkrili su da čak 83 posto brodova koji plove spomenutim kritičnim područjem sjeverne Patagonije pripada industriji uzgoja lososa.

Iako se plavi kit, koji može težiti i do 150 tona te doseći dužinu od čak 30 metara, masovno vraća u antarktičke vode, i dalje je ugrožen, a u prošlom stoljeću zbog masovnog industrijskog kitolova bio je na rubu izumiranja.

Čileanska ribarska služba Sernapesca putem satelita prati kretanje plavih kitova, ali i brodski promet, što im omogućuje precizno utvrđivanje lokacija na kojima bi se ove veličanstvene životinje i čovjek mogli sudariti.

"Znamo gdje su kitovi i vrlo smo svjesni da je njihova ukupna populacija na ovom području vrlo niska. Prema našem istraživanju, riječ je o između 200 i 700 jedinki. Svaki incident, tj. sudar, koji rezultira smrću ovih životinja predstavlja stvarnu prijetnju njihovu očuvanju", upozorava istraživač Luis Bedriñana-Romano, a prenosi The Guardian.

Rodrigo Hucke-Gaete, vođa projekta i koautor studije, objašnjava kako plavi kit ulaže veliku količinu energije kako bi pronašao i konzumirao svoju glavnu hranu - kril - planktonske rakove iz reda Malacostraca. 

"Naša terenska istraživanja pokazuju da su kitovi najugroženiji noću, kad dolaze što bliže površini kako bi došli do hrane. Upravo tad im prijeti najveća opasnost od sudara s brodovima", rekao je Hucke-Gaete.

Znanstvenici pozivaju ribare da u suradnji s njima uspostave zaštitne mjere kako bi se izbjegli fatalni incidenti plavih kitova koji su već stradavali u sudarima 2009., 2014. i 2017., a slučajevi njihova uginuća zbog zapleta u mreže na farmama za uzgoj lososa zabilježeni su 2007. i 2020. godine.