Iza SAD-a su, čini se, najskuplji 'midterm' izbori u povijesti. Naime, procjene govore da su razni donatori svoje favorite za Kongres na sredini mandata predsjednika Donalda Trumpa do početka studenoga podržali s oko 5,2 milijarde američkih dolara, što je čak 35 posto više nego na izborima prije četiri godine, tvrdi britanski The Guardian, pozivajući se na podatke koje je objavila neprofitna organizacija Centar za odgovornu politiku (CRP) iz Washingtona.

Donacije su se slijevale kako u džepove republikanaca, koji su, na kraju, izgubili Zastupnički dom Kongresa, ali su zadržali većinu u Senatu, tako i u džepove demokrata, koji su na ovim izborima osvojili većinu u Zastupničkom domu. No, donatori se nisu sustezali ni od financiranja ostalih, izvan SAD-a manje poznatih političkih opcija. Konačno, novac su donirali i kandidatima na nižim razinama od savezne, poput onih za guvernere pojedinih saveznih država. Ne nedostaje ni slučajeva da su podržavali kandidate obje političke opcije, iako neke od njih samo simboličnim iznosima. Dio i h je novac demokratima ili republikancima dao zaobilazno, kroz donacije snagama koje su u konačnici podržale jednu od dvije vodeće američke stranke.

- Volimo misliti kako se naša demokracija temelji na načelu 'jedna osoba, jedan glas, a vlada većina'. No, ako ste bogati i u stanju ste ispisati milijunski ček, to vam daje utjecaj nad izabranim dužnosnicima koji je znatno veći od utjecaja prosječne osobe - ocijenio je Ian Vandewalker, viši savjetnik u institutu Brennan Center for Justice iz New Yorka, a prenosi The Guardian.

Vodi bračni par Adelson

I, doista, podaci koje je prikupio CRP, a objavio britanski dnevnik, pokazuju da su pojedinci pojedinim kandidatima i strankama donirali na milijune dolara. Vrh ljestvice 20 najizdašnijih donatora na netom završenim američkim izborima drže bračni par Sheldon i Miriam Adelson. Sheldon je bogatstvo veće od 30 milijardi dolara izgradio na kasnima, već je donirao Trumpa na predsjedničkim izborima prije dvije godine, a financijskoj potpori republikancima ostali su vjerni i na 'midterm' izborima. Njihov financijski doprinos u CRP-u ovoga puta procjenjuju na čak 113 milijuna USD!

Drugo mjesto na listi donatora drže Thomas Steyer i njegova supruga Kathryn Ann Taylor. Nekadašnji šef hedge fonda, iza kojeg je i dugotrajna praksa doniranja novca demokratima, na ovim je izborima podržao kandidate koji se bore protiv klimatskih promjena, a mahom dolaze iz demokratskih redova. Ukupna vrijednost donacija tog bračnog para na ovim se izborima procjenjuje na 50,7 milijuna USD, procjenjuju u CRP-u.

Na trećem mjestu po izdašnosti donacija su Richard i Elizabeth Uihlein, osnivači kurirske tvrtke Uline. Oni su s 39 milijuna USD pomogli snage koje se zalažu za "manju državu i ubrzanje gospodarskog rasta", odnosno za republikance.

Četvrto mjesto donatora drži Michael Bloomberg, multimilijarder i nekadašnji gradonačelnik New Yorka. Njegove donacije u ovom izbornom ciklusu u SAD-u CRP procjenjuje na oko 38 milijuna USD, a išle su u fondove demokrata.

Soros na sedmom mjestu

Financijaš Donald Sussman na petom je mjestu pojedinačnih donatora na ovim izborima u SAD-u. Njegove donacije u CRP-u procjenjuju na oko 22,8 milijuna USD, a bile su namijenjene snagama koje podupiru demokrate.

Na šestom je mjestu James Simons, još jedan financijaš i multimilijarder, koji već desetljećima financijski potpomaže demokratima. Ovoga je puta demokratima donirao oko 18,9 milijuna USD, tvrde u CRP-u.

I hrvatskoj javnosti poznati financijaš i ulagač George Soros iskazao se u donacijama i na ovim američkim izborima. Njegove donacije u CRP-u procjenjuju na oko 17 milijuna USD, a otišle su snagama koje podupiru demokrate.

S druge strane, Stephen Scharzman, osnivač investicijske Blackstone Grupe, koji je usko vezan uz Trumpovu administraciju, i njegova supruga Christine, s oko 12,8 milijuna USD pomogli su republikancima. Iznosom svojih donacija plasirali su se na osmo mjesto na top 20 ljestvici donatora na ovim američkim izborima, kažu u CRP-u.

Medijski magnat iz Chicaga Fred Eychaner na ovim se izborima plasirao na deveto mjesto po izdašnosti donacija. Njegove donacije CRP procjenjuje na oko 12 milijuna USD, a otišle su demokratima.

Najbogatiji čovjek daje svima

Na 10. mjestu su Kenneth i Anne Griffin, koji su oko 11 milijuna USD donirali republikancima. Kenneth Griffin je osnivač i direktor hedge fonda Citadel, a već dulje vrijeme financijski pomaže republikance.

Osnivač i čelni čovjek Amazona Jeff Bezos i njegova supruga MacKenzie na ovim su izborima donirali preko 10 milijuna USD, a donacije su dali kako demokratima, tako i republikancima, odnosno snagama koje podržavaju dvije najveće američke stranke, pokazuju podaci CRP-a. Iznos donacije svrstao ih je na 11. mjesto najvećih donatora na aktualnim američkim izborima.

Među velikim donatorima su i Timothy Mellon, s donacijama u iznosu od oko 10 milijuna USD, koje je dao mahom republikancima, te je zauzeo 12. mjesto na CRP-ovoj ljestvici. Tu su i Deborah Simon, s donacijama u iznosu od oko devet milijuna USD, koje su otišle demokratima, pa Reid Hoffman, s doniranih preko osam milijuna USD, uglavnom demokratima, kao i George i Judith Marcus, s otprilike istim iznosom donacija, također mahom za demokrate.

Među najvećim donatorima u ovom izbornom ciklusu su i Bernard i Billi Wilma Marcus, zatim, Charles i Helen Schwab, Karla Jurvetson i Paul Skjodt i Cynthia Simon Skjodt, kao i Ronald i Nina Cameron, piše The Guardian.