Vatrogasci su u deku otpornu na vatru zamotali bazu najvećeg stabla na svijetu pokušavajući spasiti slavni gaj gigantskih sekvoja od požara koji gore u kalifornijskoj krševitoj Sierra Nevadi.

Kolosalno stablo General Sherman u divovskoj šumi nacionalnog parka Sequoia, kao i ostala stabla u Muzeju divovske šume i druge zgrade omotane su kako bi ih zaštitili od mogućnosti intenzivnog plamena, rekla je glasnogovornica vatrogasaca Rebecca Paterson.

Aluminijski omot može na kratko izdržati intenzivnu toplinu. Federalni dužnosnici kažu da su već nekoliko godina koristili taj materijal na zapadu SAD -a kako bi zaštitili osjetljive strukture od plamena. Kuće u blizini jezera Tahoe koje su bile omotane zaštitnim materijalom su preživjele, dok su ostale u blizini uništene.

Očekivalo se da će požar Colony, jedan od dva koja gore u nacionalnom parku Sequoia, u četvrtak u jednom trenutku doći do Divovske šume, šumarka od 2.000 sekvoja. Do zaštite stabala je došlo nakon što je prošle godine šumski požar uništio na hiljade sekvoja, od kojih su neke visoke poput nebodera i stare hiljadama godina.

Stablo zvano General Sherman najveće je na svijetu po volumenu, s 1.487 kubičnih metara, podaci su Nacionalnog parka. Visoko je 84 metra i ima opseg od 31 metar u razini tla.

Očekivalo se da će 50-godišnja historija korištenje propisanih preporuka zaštite kao što je namjerno uklonjena stabla koje bi inače bila zahvaćena požarom. U parkovima sekvoje pomoći divovskim stablima da prežive tako što bi tako bio smanjen utjecaja da do njih dopre plamen . "Robusna historija požara i ovog načina borbe protiv njih u tom području razlog je za optimizam", rekla je Paterson. "Nadajmo se da će Divovska šuma iz ovoga izaći neozlijeđena."

Divovske sekvoje prilagođene su vatri, u čemu im pomaže oslobađanje sjemena iz koje omogućuju rast mladih sekvoja. Ali izniman intenzitet požara - potaknut klimatskim promjenama - može preplaviti drveće. To se dogodilo prošle godine kada je požar Castle, prema procjenama uništio, 7.500 do 10.600 velikih sekvoja, navodi služba Nacionalnog parka.

Historijska suša i toplotni udari povezani s klimatskim promjenama otežali su borbu protiv požara na američkom zapadu. Naučnici kažu da su klimatske promjene učinile regiju znatno toplijom i više sušnom u posljednjih 30 godina te da će nastaviti činiti vrijeme ekstremnijim, a požare sve učestalijima i razornijima.

Uslijed požara ovog tjedna park je evakuiran, a dijelovi grada Three rivers ispred glavnog ulaza ispražnjeni su u četvrtak. Buldožer je probijao granicu između vatre i zajednice.

Požari su među posljednjima od mnogih ovog dugog ljeta, a u kojem je izgorjelo gotovo 9.195 četvornih kilometara u Kaliforniji, a stotine domova je uništeno.