U demokratskoj republici Kongo od ospica je u 2019. godini umrlo 5000 ljudi, priopćile su vlasti i dodale da se bolest proširila u sve pokrajine u zemlji.

U toj je državi od početka godine zaraženo blizu četvrtine milijuna ljudi, piše BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da se radi o trenutno najvećoj i najviše mobilnoj svjetskoj epidemiji. Naime, u Kongu je u posljednjih 15 mjeseci od ospica umrlo više nego dvostruko veći broj stanovnika nego od ebole.

Nema dovoljno cjepiva

Vlada Demokratske Republike Kongo i WHO pokrenuli su u rujnu program hitnog cijepljenja koji je imao za cilj cijepiti više od 800.000 djece. No, loša infrastruktura, napadi na domove zdravlja i nedostatak pristupa rutinskoj zdravstvenoj zaštiti otežali su napore zaustavljanja širenja bolesti.

U toj je državi do sada cijepljeno četiri milijuna djece, ali stručnjaci upozoravaju da se radi o manje od polovice ukupnog broja djece u zemlji i da nema dovoljne količine cjepiva.

Većina zaraženih ospicama u Kongu su novorođenčad.

Simptomi

Ospice su virusna bolest koja u početnom stadiju ima simptome slične prehladi i vrućici. No, nekoliko dana kasnije na tijelu oboljelog se pojavljuje simptomatičan osip koji počinje na licu i širi se po cijelom tijelu.

Većina zaraženih se oporavi, ali ospice mogu biti i smrtonosne, pogotovo ako uzrokuju upalu pluća ili encefalitis (upalu mozga).

Procjenjuje se da od ospica svake godine u svijetu umre 110.000 ljudi, prenosi Index.