Dionice su na američkoj burzi jučer doživjele slobodan pad i vrijednost Dow Jones indeksa pala je u jednom trenutku za čak 1600 bodova što je najveći pad u povijesti tijekom dana trgovanja, javlja CNN koji to naziva jednim od najstrašnijih dana u povijesti Wall Streeta.

Zabrinutost na američkom tržištu počela se osjećati već prošlog tjedna – pred investitorima su brojna otvorena pitanja. Ako ekonomija nastavi jačati, to bi moglo potaknuti rast inflacije, što bi onda moglo potaknuti Federalne rezerve na podizanje kamatnih stopa.

Također, ulagači su nervozno promatrali i trgovanje na obvezničkim tržištima, gdje su prinosi na obveznice u porastu. Porast prinosa na obveznice privlači ulagače, koji se prebacuju na to tržište iz mnogo volatilnijih i rizičnijih dionica.

I ulagači na Zagrebačkoj burzi mogu se prisjetiti 2007. godine

Ovako snažan pad podsjeća na vrijeme izbijanja globalne financijske krize, kada se pad globalnih burzi prelio i na hrvatsko, tada prenapuhano, tržište dionica.
Ulagači koji su tada bili prisutni na Zagrebačkoj burzi sigurno dobro pamte 2007. godinu kada je glavni index Zagrebačke burze CROBEX dosegnuo svoj vrhunac na više od 5.500 bodova, nakon čega je uslijedio pad od kojeg se hrvatsko tržište ni do danas nije oporavilo. Za usporedbu CROBEX je danas na oko 1.880 bodova.

Ipak, ovaj pad na američkim burzama pomalo iznenađuje, s obzirom na to da je ekonomija, realni sektor, u vrlo dobrom stanju. BDP je u posljednjem kvartalu porastao za 2,6 posto, nakon trećeg kvartala u kojem je rast iznosio 3,2 posto. Nezaposlenost je na samo 4,1 posto, javlja Index.hr.

Kada se pogleda kretanje američkih burzovnih indeksa na godišnjoj razini, ulagači su usprkos ovom padu još uvijek u debelom plusu. Dow Jones je u posljednjih godinu dana porastao za 21,30 posto, S&P 500 indeks najvećih američkih kompanija u plusu je 15,30 posto, dok je NASDAQ koji se sastoji od tehnoloških dionica na godišnjoj razini i dalje u plusu 22,95 posto.