Najmanje 12 osoba je umrlo u Indiji uslijed zaraze smrtonosnim virusom nipah, prenosi agencija Anadolija. "Hindustan Times" je objavio kako su u pokrajini Kerala život izgubile dvije osobe uslijed zaraze visrusom nipah, čime je broj smrtno stradalih povećan na 12. Zvaničnici su potvrdili kako se u bolnicama nalazi još osam zaraženih osoba.

Nipah je jedan od najsmrtonosnijih virusa i u prosjeku umire 75 posto zaraženih, a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode da još nije otkriveno cjepivo. Prije dva dana u ovoj regiji od virusa je preminula medicinska sestra Lini Puthusheri, a riječ je o majci dvoje djece čiji muž radi u inozemstvu, u Bahreinu. Indijski mediji javili su da je Puthusheri prije smrti ostavila dirljivu poruku za muža u kojoj mu piše: “Možda te više ne vidim, pobrini se za našu djecu.“

Virus je prvi put identificiran 1998. godine u malezijskoj regiji Nipah. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je priopćila da virus prenose životinje i ljudi. Simptomi su groznica, glavobolja i pospanost praćena dezorijentacijom i mentalnom konfuzijom. Virus može izazovati komu i jaku upalu mozga.