Ove godine hit na kolekcionarskom tehnološkom tržištu nisu kriptovalute niti NFT-i, već – neotvoreni modeli prvog iPhonea. U veljači ove godine bio je oboren rekord, pa je iPhone 2G s 8 GB interne memorije iz 2007. godine bio prodan za više od 63.000 dolara.

Podsjetimo i da je youtuber Marques Brownlee bio platio 40-ak tisuća za jedan primjerak samo kako bi ga raspakirao pred kamerama.

Ovoga vikenda dogodila se aukcija, pak, koja će spomenuta dva iPhonea učiniti jeftinima.

U organizaciji kuće LCG Auctions ponuđen je bio još jedan originalni iPhone iz 2007. godine, ali ovoga puta kao još veći raritet – bila je to netaknuta verzija s 4 GB prostora za pohranu.

"Sveti gral" iPhonea

Originalni 4GB iPhone dugo je vremena bio "sveti gral" kolekcionarima tehnoloških proizvoda, budući da je izvorno bio proizveden u vrlo malenim količinama, kažu iz ove aukcijske kuće. Nije se čak niti 2007. godine dobro prodavao, jer su kupci lako posezali u džep za dodatnih 100 dolara, kako bi dobili dvostruko više memorije.

Slijedom toga, ovaj model je povučen iz proizvodnje 5. rujna 2007. godine, tek nešto više od dva mjeseca nakon što je bio pušten u prodaju.

Iznimno, dakle, rijedak primjerak, prodan u lipnju te godine, negdje je stajao sve do današnjih dana, u tvorničkom, potpuno netaknutom pakiranju. Aukcijska kuća navodi kako je riječ o fantastično očuvanom predmetu, sa svim originalnim naljepnicama, izvrsne boje i sjaja – sve to zasluga je njegov dosadašnji vlasnik, član Appleovog tima u vrijeme lansiranja prvog iPhonea, javlja Bug.

Najbolji primjerak

"Teško da će itko naći bolji primjerak", najavili su dražbu ovog "vrućeg" artikla.

Bombastične najave pokazale su se točnima, a kuća je čak i podcijenila kolekcionare.

Umjesto očekivanih 50 do 100 tisuća dolara, za ovaj je primjerak iPhonea nepoznati kupac protekle nedjelje odlučio "istresti" čak 190.372,80 dolara. Cijena iPhonea u tom je iznosu 158.644 dolara, dok ostatak predstavljaju ostale naknade i provizija organizatoru.