Najmanje 72.000 raseljenika se vratilo u istočne dijelove Mosula, koje je iračka vojska uspjela osloboditi od pripadnika terorističke organizacije ISIS, priopćilo je Ministarstvo za migracije te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).  

"Iz zapadnog Mosula trenutno je raseljeno 57.000 osoba, dok je ukupan broj onih koji su napustili grad 287.000. Najmanje 72.000 ljudi se dobrovoljno vratilo u svoje domove u oslobođenim dijelovima istočnog Mosula", rekao je za AA glasnogovornik iračkog ministarstva Sattar Nowruz.

Nowruz je dodao kako je ministarstvo poslalo prvu isporuku od 35 tona hrane i humanitarne pomoći u distrikt Wadi Hajar na zapadu Mosula.

"Nakon toga će uslijediti nove isporuke pomoći, budući da se lokalno stanovništvo u tom području i dalje suočava s ozbiljnom nestašicom humanitarne pomoći", rekao je Nowruz.

Prema podacima UN-a, oko 750.000 civila u zapadnom Mosulu se suočava s ozbiljnom humanitarnom krizom.

Teroristi ISIS-a od ljeta 2014. godine kontroliraju drugi najveći irački grad Mosul. Nakon tri mjeseca operacija združene iračke snage su uz podršku međunarodne koalicije u siječnju oslobodile istočni dio Mosula, a 19. veljače je pokrenuta i operacija oslobađanja središta grada koji se nalazi na zapadnoj obali Tigrisa.

Operacije su u tijeku i iračke snage bilježe napredak, a najveći problem u oslobađanju grada predstavljaju civili koje teroristi koriste kao živi štit, te minska polja i bombaški napadi koje teroristi ISIS-a izvode kao dio strategije obrane.