U šumskom požaru koji se iznenada proširio poginulo je 57 osoba, a najmanje 59 ih je ozlijeđeno u okrugu Leiriji, u središtu Portugala, priopćila je vlada u noći na nedjelju. Među ozlijeđenima je i nekoliko vatrogasaca.

Požar je izbio u području Pedrogao Grandea, 50 kilometara jugoistočno od Coimbre, u središnjem dijelu zemlje. Ozlijeđeno je 59 osoba među kojima su i vatrogasci.

"Na žalost čini se da se radi o jednoj od najvećih tragedija koje smo vidjeli zadnjih godina, kad se radi o šumskim požarima", rekao je premijer Antonio Costa, prenosi BBC. Dodao je kako bi broj umrlih mogao porasti.

Ministar unutarnjih poslova Jorge Gomes kazao je da su tri osobe umrle od udisanja dima a 18 u četiri vozila na cesti koja povezuje Figueiro dos Vinhos i Castanheiru de Pera dok su bježali pred vatrom.
 

Najgori šumski požar zadnjih nekoliko desetljeća

Portugalski mediji prenose da vatrogasci ne uspijevaju staviti požar pod kontrolu unatoč tome što je na gašenju angažirano njih više od 600. Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica koja je pronađena s opeklinama dok je lutala u blizini požara.

Šest je vatrogasaca teško ozlijeđeno a dvojica se vode kao nestali.

Tijekom noći izbilo je oko 60 šumskih požara širom zemlje i u njihovu gašenju sudjeluje 1700 vatrogasaca.

Gomes je kazao kako se vatra širi velikom brzinom. Španjolska je poslala dva kanadera.

Još nije poznato što je izazvalo požare no premijer Costa kaže kako je moguće da su ih izazvale munje. Portugal je pogođen toplinskim valom s temperaturama većim od 40 stupnjeva Celzija.

"Radi se o regiji u kojoj požari izbijaju jer je šumovita, no ne možemo se sjetiti tragedija ovakvih razmjera", kazao je gradonačelnik Pedrogao Grandea Valdemas Alves.