Najmračniji dan u Španjolskoj: u posljednja 24 sata od koronavirusa je umrlo 832 ljudi, što je sveukupni broj preminulih povećao na 5.690. Zabilježeno je 8.189 novih slučajeva u zemlji te je trenutno 72.248 zaraženih.

Španjolska je sada druga nakon Italije u svijetu po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Istovremeno, borbu protiv krize, zasjenila je priča o testovima koji su pristigli iz Kine, a koji nisu bili ispravni. Španjolske zdravstvene vlasti u četvrtak su priopćile da će vratiti pošiljku brzih dijagnostičkih testova kupljenih od kineskog proizvođača jer su bili nepouzdani u otkrivanju koronavirusa.

Ministar zdravstva Salvador Illa rekao je da je vlada poslala testove natrag u tvrtku Shengzhen Bioeasy Biotechnology nakon što su španjolski mikrobiolozi izvijestili da je prvih 8000 testova točno identificiralo pozitivne slučajeva samo u 30 posto slučajeva. Stručnjaci preporučuju točnost u najmanje 80 posto slučajeva.

Testovi su bili raspodijeljeni za početak u nekoliko madridskih bolnica koje su provele kliničke analize pouzdanosti uspoređujući njihove rezultate s PCR metodom koja se trenutno koristi.

Španjolski El Pais koji je razotkrio tu priču, u subotu piše da će kineska tvrtka promijeniti 640.000 neispravnih testova za drugi model brzog testa. U Španjolsku je prije nekoliko dana stigla prva pošiljka od 58.000 testova koje će sada vlada vratiti, zajedno s početnom serijom od 8.000 iskorištenih testova. Budući da je kineska tvrtka odmah ponudila prikupiti materijal i zamijeniti drugim, donesena je odluka da se on vrati. Tvrtka je trebala nastaviti isporučivati kutije s ovim testovima tijekom sljedećih nekoliko dana, ali su te pošiljke otkazane. Ministarstvo zdravstva nije htjelo otkriti koliko je platilo ovu operaciju.

Povučeni testovi koristili su koloidnu metodu, a oni koji će doći sljedeći tjedan, koriste fluorescentnu metodu. Razlika je u tome što za prvi oblik testa nije bila potrebna dodatna oprema (funkcionirali su kao test trudnoće) dok su za drugi potrebni posebni čitači analize.

Zato, kineska tvrtka će dati potrebne strojeve besplatno kako bi nadoknadili ono što se dogodilo. Testovi su također brzi jer daju rezultate za oko 15 minuta.

Nepouzdanost naručenih testova će dodatno odgoditi pokušaje ispitivanja većeg dijela stanovništva kako bi se otkrili i izolirali pozitivni slučajevi i usporio tempo prijenosa, prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nakon video summita Vijeća EU španjolski premijer Pedro Sanchez oštro je kritizirao nesolidaran način postupanja Europske unije prema rješavanju krize koronavirusa.

Od EU je zatražio hitnu izradu 'plana oporavka koji će osnažiti mehanizme europske države blagostanja', rekao je.

Nakon video summita Vijeća pretežno su se zemlje europskog juga usprotivile onima sjevera poput Nizozemske i Njemačke koje su se usprotivile uvođenju euroobveznica za spas Unije od gospodarske i financijske krize.