Jordanski kralj Abdulah obećao je "nemilosrdan rat" protiv Islamske države, kao odgovor na video snimku na kojoj je prikazano kako je zarobljeni jordanski pilot spaljen živ.

"Mi vodimo ovaj rat da zaštitimo našu vjeru, naše vrijednosti i ljudske principe i naš rat zbog njih će biti nemilosrdan i udarit ćemo ih na njihovoj zemlji", rekao je kralj na sastanku posvećenom sigurnosti, zbog koga je skratio posjetu SAD-e, izvestila je jordanska državna televizija.

Kako je prenio Tanjug, Jordan je u srijedu objesio dvoje iračkih džihadista, među kojima jednu ženu, i najavio intenziviranje vojne akcije protiv IS.

Ova država, koja je dio koalicijskih snaga predvođenih SAD-om protiv Islamske države, najavila je "odgovor od koga će se zemlja zatresti" zbog ubojstva jordanskog pilota Muata al-Kasaesbea, koji je zarobljen u prosincu, kada se njegov ratni zrakoplov F-16 srušio iznad sjeveroistoka Sirije.

Glasnogovornik jordanske vlade Mohamad al-Momani izjavio je kako sve državne vojne i sigurnosne agencije razmatraju opcije i da će one biti objavljene kada za to dođe trenutak.

Jordan je, također, pogubio, pripadnika Al Qaide, Iračanina Zijada Karbolija, koji je osuđen na smrt 2008.

Jordanski pilot prvi je pripadnik koalicijskih snaga za kojega se zna da ga je zarobila i ubila Islamska država, naveo je Reuters.

Neki Jordanci su kritizirali kralja zbog sudjelovanja u ratu koji vodi SAD za koji smatraju kako bi mogao izazvati povratnu reakciju ekstremista, ali je ubojstvo pilota izazvalo gnjev i pozive na osvetu.

bljesak.info