Prema Papinoj želji, blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, slavi se kao dan bolesnika i onih koji skrbe o bolesnicima, tj. bolničkog osoblja u ustanovama kao i o onih nepoznatih koji svoje bolesne godinama dvore i skrbe o svim njihovim potrebama. Pomoć su im i danju i noću, potpuno predani, a da to nitko ne vidi i ne priznaje.

Blagdan Gospe Lurdske je uzet kao dan posebne pažnje prema bolesnicima, jer je to svetište svjedok tolikih ozdravljenja i skrbi Majke Nebeske za one koji pate. Ostavili su joj ono od čega ih je oslobodio Njezin Sin. Štake i pomagala s kojima su ih drugi dopratili u to svetište, a vratili su se ozdravljeni i osnaženi i fizički i duhovno! U znak zahvalnosti ostavili su pomagala, a svoje pomagače na poseban način preporučili Gospi, posebno sada kad ih više u tu svrhu ne trebaju, jer su oslobođeni neposredne patnje u kojoj su im te osobe bile od nužne pomoći.

Zato, usrdno molimo, sve koji se brinu o svojim bolesnima, da ih doprate u crkvu na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2019. na misu u 17,00 sati u crkvu Presvetog Srca Isusova u Prozoru. Za njih će biti sveta misa, a i mogućnost primiti sakramente pomirenja, Euharistije, i po želji i potrebi također i sakrament Bolesničkog pomazanja.

Bit će prilika za Ispovijed prije sv. Mise, zatim euharistijsko slavlje, pod kojim će biti podijeljen i sakrament Bolesničkog pomazanja.

Sakrament Bolesničkog pomazanja, nije sakrament umirućih!

Sakrament umirućih je Popudbina (ono što uzmemo kao okrepu na putovanju, hrana potrebna dok putujemo). U našem svakodnevnom događanju, to je sv. Pričest kada se prema prilikama približava kraj našega života. Popudbina ima svoju pripravu, jer pričestiti se može onaj koji nema velike zapreke (grijeha), ili ako ima, onda se treba ispovjediti.

Ovo je prilika kad se svi, ama baš svi, svatko valjano kršten, bez obzira na stanje u kojem je živio može i treba ispovjediti, dobiti odrješenje, potom posebno po Apostolskoj uredbi, svaki svećenik podijeli potpuni oprost, i tek onda podijeli Pričest, kao popudnbinu za poći ususret Gospodinu!

Ovo je jedini privilegirani moment, kada se svi, bez razlike, mogu ispovjediti: i rastavljeni i ponovno vjenčani, svi koji su na razne načine bili kaznama isključeni iz Crkve, otpadnici, krivovjerci, teški bogohulnici – svi, baš svi – koji to žele i trebaju. Jedini uvjet je da se žele ispovjediti i da se kaju za svoje grijehe.

U takvim slučajevima, svećenik će uvijek podijeliti i Bolesničko pomazanje, radi teškog zdravstvenog stanja, da im Bog bude potpora, snaga i utjeha na putu prema Njemu!

Zato molim, sve one koji misle da trebaju primiti sakrament Bolesničkog pomazanja neka se ravnaju po nekim kriterijima:

1. To je sakrament za bolesne od 7 – 107. godine. Ovo drugo nije granica!
2. Za teške kronične bolesnike i hendikepirane osobe!
3. Za kronične bolesnike koji su prešli dob od 60. godina života!
4. Za kritične trenutke u liječenju bolesti, prije teške operacije!
5. Za kritične trenutke vezane uz prirodni proces poroda, radi komplikacija koje mogu uzrokovati tragičan kraj!
6. Svi koji su u bolnicama radi zdravstvenih poteškoća!
7. Bolesničko pomazanje se može podijeliti i djeci do sedam godina, ako su teško bolesna i pod uvjetom da su krštena!

Euharistijsko slavlje toga dana bit će prilagođeno temi proslave, pa zato molim da svi imamo uviđavnosti i dobrog razumijevanja za osobe kojima treba tuđa pomoć, za njihove osnovne potrebe i prilike.

Bolest je posebno teška oboljelima, ali onda i svima koji se njima bave u bilo kojem smislu, bilo da su članovi obitelji, bilo da su u zdravstvenim ustanovama, jer se tu susreću s ljudima koji su im u nevolji pomoć. Da li su to liječnici, medicinsko osoblje (sestre i tehničari, čistačice i pomoćni radnici) ili su to djeca, ukućani, rodbina – svi su oni osobe kojima je njihova ljubav stavila u zadatak, brinuti se za nezbrinute i nemoćne. Time utiremo put nadi da će i nama, bude li potrebno, netko priskočiti u pomoć!

Neka, nebeska Majka, Gospa, bude svima dobar primjer, i kako veli papa Franjo „influencer“ kako je to uvijek i bila od svog „neka mi bude po riječi Tvojoj“!

Iza sv. Mise bit će pripremljena zakuska za naše bolesne i njihovu pratnju kao i za zdravstveno osoblje kao znak pažnje i brige da smo s njima kad je teško.

Ukoliko i ne možemo doći, neka molitva bude jaka potpora za sve potrebne!

Vlč. Marko Tomić