Sjednica Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar završena je bez konkretnih zaključaka, a predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić rekao je za Bljesak.info kako ne želi komentirati sjednicu ni današnje događaje.

Naime, danas je direktor mostarske tvrtke Dražen Pandža objavio kako će mostarska tvornica biti ugašena prve minute u subotu rekavši da, i ako se neko čudo u međuvremenu dogodi, da će to biti kratkoročno.

''Možemo samo biti tužni i možemo reći da smo izgubili ovu kompaniju. Od subote ova firma neće raditi i prestat će s radom'', kazao je u emitivnom obraćanju medijima Pandža, u kojem se nisu krile ni suze.

Član Uprave Aluminija i izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Boris Vican kazao je kako Aluminij nikada nije dobio šansu da radi. Vlada je, kako kaže, tražila neki prijedlog koji su oni dali, ali Aluminij nije nikada dobio šansu da radi.

Obojica su rekli kako tvrtka nije uspjela naći rješenje jer ne mogu dobiti nižu cijenu električne energije na čemu je inzistirao mogući kupac tvrtke i da se ne nadaju dugoročnom rješenju.

Nakon svih kriza s kojima se tvrtka susretala i s kojima su se susretale i prethodne uprave, mi ne možemo dalje'', kazao je Pandža. Rekao je kako nedostaje sirovina, rezervnih dijelova i da je cijena struje otišla u visine koje oni više ne mogu pratiti.

Iako je još u utorak objavljeno da su iz Aluminija uputili pisma u kojima navode svoj kraj u subotu, nije bilo ozbiljnih reakcija. Tek su se nakon pressice javili hrvatski dužnosnici, premijer HNŽ-a i gradonačelnik Mostara rekavši kako se rješenje mora naći. Ali, kako tvrde čelni ljudi, rješenja nema.

''Vlada ne može jamčiti cijenu i jednostavno investitori ne žele uči u priču. Vlada je rekla kako ne zna kako riješiti nabavku električne energije. Sutra (četvrtak, sjednica Vlade F BiH, op.a.) se treba dogoditi čudo. Ali ja bih ipak ponovio da je s velikom dozom vjerojatnosti prva minuta subote kraj Aluminija'', rekao je Pandža.

Podsjećamo, radnici Aluminija u utorak ujutro blokirali su nakratko prometnicu M17 a potom su dočekali Klepića na ulazu u krug tvornice gdje su okružili njegov automobil i prosvjedovali tražeći da Nadzorni odbor izglasuje da se riješe dugovanja prema radnicima.