Na izvanrednom zasjedanju izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta u četvrtak bi se trebali izjašnjavati o jednoj točki dnevnog reda - Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Izjašnjavanje o navedenom zakonu bi trebalo biti po hitnoj proceduri, koju su sugerirali predlagači zakona: zastupnički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i izaslanik u Domu naroda Predrag Kojović.

Smatraju da zakon ima ustavnu osnovu i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Ukoliko zakon bude izglasan u tom domu, bit će omogućeno da stupi na snagu jer je nedavno usvojen u Zastupničkom domu čijem zasjedanju nisu prisustvovali zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Budući da je HDZ BiH protiv tog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji, kako navode predlagači, rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon Općih izbora u listopadu, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubić.