Marin Čilić je prošao u polufinale ATP turnira u Acapulcu, sa samo dvije pobjede. Jer nakon pobjeda nad Dolgopolovim i Čorićem, u četvrtfinalu nije igrao ni gem. 

Steve Johnson prije meča predao mu je zbog ozljede gležnja koju je dobio u četvrtfinalu protiv Ernesta Escobeda. Taj meč je nekako izdržao do kraja, ali protiv Čilića nije mogao nastupiti.

Trećeg nositelja Čilića u polufinalu je čekao drugi, Rafael Nadal, protiv kojeg je igrao četiri puta i samo jednom ga pobijedio, 2009. u Pekingu. Zadnji put igrali su 2015. u Baselu, kada je Nadal slavio 2:1 u setovima.
 
I u Meksiku se nastavila Rafina dominacija nad Marinom i za manje od sat i pol pobijedio ga je 6:1, 6:2. Nadal je suverenim trijumfom pokazao da je Kralj Acapulca, jer ovo mu je 14. pobjeda na turniru gdje još nije izgubio meč, a osvojio ga je 2005. i 2013. Bez obzira što je prije tri godine Acapulco promijenio podlogu sa zemljane na tvrdu, to mu ovaj put nije nimalo smetalo.
 
Čilić je prvi set odigrao katastrofalno i u prvih pet gemova napravio čak 15 neforsiranih grešaka, što je Nadal iskoristio za vodstvo 5:0. Jedino što je Čilić u prvom setu napravio vrijedno spomena, dva su asa za jedini poen.
 
U drugom setu Nadal je nastavio gdje je stao u prvom i odmah brejknuo Čilića, koji se probudio i krenuo napadati protivnikov servis. Ali, Nadal je spasio sve četiri brejk lopte i do forhend winnerom došao do pobjede za finale.
 
"Morao sam igrati jako dobro ako želim pobijediti igrača kao što je Marin i jako sam zadovoljan mojom predstavom. U ključnim trenucima bio sam fokusiran i dobrim udarcima spašavao brejk lopte."
 
U finalu ga čeka Sam Querrey, koji je s 3:6, 6:1, 7:5 pobijedio Nicka Kyrgiosa.