Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u petak države diljem svijeta da udruže snage u borbi protiv koronavirusa i upozorio da će "nacionalizam povezan s cjepivom" samo usporiti odgovor na pandemiju.

Tedros je rekao da se 78 bogatijih zemalja pridružilo COVAX-u, globalnom planu raspodjele cjepiva. U inicijativi je zasad ukupno 170 zemalja, a čelnik WHO-a kaže da se zemljama koje se pridruže jamči pristup najvećem portfelju cjepiva na svijetu. WHO i Savez za cjepiva GAVI pokrenuli su inicijativu COVAX, namijenjenu pravednoj kupnji i distribuciji cjepiva diljem svijeta.

No neke države su osigurale svoje vlastite zalihe cjepiva kroz bilateralne dogovore, uključujući Sjedinjene Države koje su rekle da se neće pridružiti COVAX-u.

"Nacionalizam povezan s cjepivom produljit će pandemiju", rekao je Tedros na konferenciji za medije u Ženevi, ne prozivajući konkretne zemlje, piše Hina.

Zahvalio je Njemačkoj, Japanu, Norveškoj i Europskoj komisiji koje su se pridružile COVAX-u prošlog tjedna. Glasnogovornica WHO-a rekla je ranije u petak da organizacija ne očekuje rašireno cijepljenje protiv covida-19 do sredine 2021. i naglasila važnost rigoroznih provjera za efikasnost i sigurnost cjepiva.

Glavna znanstvenica WHO-a rekla je da se nijedno cjepivo ne bi trebalo odobriti za uporabu prije stroge provjere.

"Nijedno cjepivo neće se masovno primjenjivati dok regulatori ne budu sigurni, vlade ne budu sigurne i dok WHO ne bude siguran da je ispunio minimalne sigurnosne standarde", rekla je Soumya Swaminathan.