Na sjednici Općinskog vijeća Prozor/Rama, održanoj u utorak, našlo se 14 točaka dnevnog reda,  među kojima se žustra rasprava vodila oko Izvješća o realizaciji Strategije razvoja općine Prozor/Rama  –  Pregled realizacije programa, projekata i mjera po sektorskim planovima za 2015. godinu i Operativnom planu realizacije Strategije razvoja općine Prozor – Rama za 2016. godinu.

Iako je bilo za očekivati da vladajuća većina ponudi konkretne projekte strategije razvoja općine, njihov nastup pred vijećnicima i općinskom javnošću pretvorio se u pokušaje pravdanja svojih višegodišnjih promašaja, čiji su rezultati (ne)vladavine vidljivi na svakom koraku.  

Višemilijunski proračuni u proteklih osam godini nisu bili dovoljni HDZ-u 1990 da pokrenu gospodarstvo naše općine. Svi pokušaji ramskih gospodarstvenika da u općinskoj vlasti nađu sugovornika i partnera kreiranja gospodarske slike naše općine, redovito su nailazili na šutnju i zatvorena vrata općinskih čelnika. Stoga nije ni čudno što su sve strategije razvoja naše općine, kreirane od općinskih pametnjakovića, čija su poduzeća koja su vodili uglavnom završavala u stečaju,  doživjele potpuni neuspjeh.

Strategija razvoja, kako za prošlu tako i za ovu godinu nije dobila potrebnu većinu u općinskom vijeću. Za nju nisu glasali niti vijećnici vladajuće većine, što nam jasno govori o katastrofalnom stanju gospodarstva naše općine. Krajnji domet gospodarske politike općinskog načelnika i njegove svite sveo se na beton i asfalt.  Domišljato, kreativno i za gospodarski razvoj poticajni potezi - nema što!

Iza javnog licitiranja o otvorenosti općine za gospodarsko ulaganje, prema svjedočenju ramskih gospodarstvenika, krije se duboko korumpirani i birokratsko nastrojeni aparat koji svojom bešćutnošću odmah na početku obeshrabrije i one najsmjelije i najupornije. Tako ni na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije izostao načelnikov deklarativni poziv ramskim gospodarstvenicima da ulažu u Ramu,  ali ih je nemalo potom optužio da dolaze u Ramu samo da bi oprali novac.  

Stvarni odnos općinske vrhuške prema onima koji žele ulagati u našoj općini došao je do izražaja prilikom prijedloga zaključka predsjedavajućeg kluba vijećnika HDZ BiH Slavka Bilića da se  svim  budućim investitorima u općini Prozor-Rama, koji ulažu preko 500.000,00 KM, pomogne prilikom plaćanja poreza na promet nepokretnosti, kao davanje poticaja za stvaranje novih radnih mjesta. Na ovakav način bi se stvorilo poticajno poslovno okruženje, kako postojećim tako i novim poduzetnicima.  Nažalost, kao i svi dobri prijedlozi oporbe ni ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Poznato je da papir trpi sve, pa i izvješća općinskih službi, koje uporno pokušavaju prikriti stvarno stanje ili za svoje neuspjehe tražiti krivice po Mostaru, Sarajevu i Zagrebu. Međutim brojke su egzaktni pokazatelj stanja u kojem se nalazi naša lokalna zajednica.  Platežnu moć ramskog čovjeka ilustrira podatak o više od stotinu zatvorenih trgovinskih i gospodarskih subjekata, broj uposlenih u nekoliko posljednijh godina pao je za nekoliko stotina radnih mjesta, pri čemu je bitno naglasiti da je kod postjećih radnih mjesta  većinom riječ o radnim mjestima u uslužnim djelatnostima (škole, policija, Dom zdravlja i dr.) koji se financiraju iz županijskog proračuna. O uspješnosti gospodarske politike naše općine najbolje pokazuje podatak  da je prema važećim statistikama u Federaciji BiH broj neuposlenih 41%, a u općini Prozor-Rama 63 %.

Na sjednici Općinskog vijeća moglo se čuti da je Izmjenama Regulacionog plana centra Prozor planirana izgradnja Trga kralja Tvrtka. Nije poznato da je navedeno imenovanje traga prošlo predviđenu proceduru jer povjerenstvo za imenovanja ulica i naseljenih mjesta u općini Prozor-Rama nije formirano. OO HDZ Rama nema ništa protiv navedene izgradnje pod uvjetom da se javnosti podastre plan izgleda spomenutog trga. Za njegovu izgradnju u blizini općine biti će potrebno kupiti neke nekretnine. Imajući u vidu činjenicu da je UNIS kupljen za  550.000,00 KM, pozivamo ramsku javnost da prati komu i koliko će se platiti za spomenute nekretnine.

OO HDZ BiH Rama